Nieprzecietna pizza UFO, czyli klasyk z podwójnym ciastem.
09:47:00
Dziś zapraszam do wykonania wyjątkowego i interesującego dania, czyli pizzy potocznie nazywanej UFO. Jest ona zrobiona z dwóch jednakowych kawałków ciasta, między którymi układa się dowolny farsz. Uwierzcie mi - smakuje niesamowicie. Jest bardzo syta i konkretna, ponadto zniewala wszystkich gości. Jeśli chcecie wykonać coś nieprzeciętnego, polecam ten przepis. :) Osoby, które obawiają się ciasta drożdżowego zapraszam do przeczytania wpisu " Nie takie drożdże straszne " ( KLIK ) Zapraszam.
- ciasto drożdżowe z tego przepisu ( KLIK )
- 2 średnie pomidory
- łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki przecieru
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- kilka plastrów salami
- 1 cebula
- 1/2 kostki żółtego sera
- bazylia, oreoregano, sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ciasto wykonujemy według tego przepisu (KLIK).
- Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego dwa koła.
- Pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni razem z czosnkiem.
- Gdy pomidory zmiękną dodajemy ketchup i przecier oraz przyprawy.
- Pierwsze koło smarujemy uzyskanym sosem, ale zostawiamy odrobinę aby posmarować wierzch.
- Pizze pokrywamy salami,pieczarkami, prążkowaną cebulką oraz startym serem i przyprawami.
- Układamy na wierzch drugi kawałek ciasta i zawijamy rogi.
- Pozostałym sosem smarujemy wierzch pizzy.
- Pieczemy 15 minut w 250 stopniach.
2 komentarze
będzie teraz za mną chodzić i krzyczeć "zrób mnie"!
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!!!
Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki,
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Zrób koniecznie, warto ! ;)
Usuń