Klasyk w pikantnej wersji, czyli kotlet mielony z serem i pieprzem cayenne.
15:59:00
Chociaż wydawać się może, że kotlet mielony to oklepany banał, okazuje się, że przygotowanie dobrego mielonego niejednokrotnie sprawia trudność. W dzisiejszej wersji przedstawiam kotleta z chilli oraz serem. Obiecuję, że nie pożałujecie. Chociaż nie jest to danie dietetyczneszedł zdecydowanie pyszny :) Zapraszam :)
- 200 gram mięsa mielonego
- 1/2 kostki startego parmezanu
- pieprz,sól,pieprz cayenne
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej
- duży ziemniak
- ćwikła firmy DEVELEY
WYKONANIE:
- Ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i koperek. Gnieciemy do uzyskania gładkiej masy.
- Mięso mielone mieszamy z przyprawami, bułką tartą, jajkiem i startym parmezanem.
- Z otrzymanej masy formujemy duży kotlet.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy kotlet równomiernie z każdej strony.
- Podajemy z ziemniaczanym puree i ćwikłą firmy DEVELEY. Smacznego ;)
2 komentarze
Z klasykami jest tak dobrze, że zawsze pasują! :) Ten kotlet jest jak mała czarna - czy nie jest tak, że każda kobieta powinna mieć ją w szafie? No właśnie! I każda kuchnia od czasu do czasu powinna pachnieć mielonym
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki
Dokładnie ! Lepiej bym tego nie ujęła :)
OdpowiedzUsuń