gry online

Szarlotka jaglana z kruszonką – bez mąki, jaj i glutenu.

13:03:00

 
 
Jesień to czas, kiedy niebo stopniowo zasnuwają chmury, a promienie słońca coraz rzadziej spoglądają na nas zza kolorowych liści. Nadchodzą dni, kiedy coraz więcej wieczorów będziemy spędzać pod ciepłym kocem lub z kubkiem herbaty w ręku. Idealnym towarzystwem podczas jesiennej szarości będzie szarlotka. Bezglutenowa, pozbawiona mąki i jaj, a w mojej wersji nawet cukru. Jej zapach i smak to prawdziwy substytut słonecznych dni ! :)
 
Ponadto, już jutro o godzinie 19 serdecznie zapraszam Was do słuchania radia EGIDA (www.egida.us.pl), gdzie opowiem o sobie, moim blogu, pasji którą z Wami dzielę oraz o kuchni, która może być zdrowa, a jednocześnie śmiesznie tania. Zapraszam !
 
SKŁADNIKI:
 
  • 3 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 szklanek mleka 0,5%, mleka kokosowego lub napoju migdałowego (DO KUPIENIA TUTAJ – KLIK)
  • 1,6 kg jabłek
  • ¾ szklanki brązowego cukru, etrytrolu lub słodzika
  • cynamon
  • wanilia

WYKONANIE:
 
 
  1. Jabłka ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do zlewu, aby mogły puścić wodę.
  2. Mleko podgrzewamy i dodajemy kaszę, gotujemy około 20 minut bez mieszania.
  3. 1/3 cukru mieszamy z ugotowaną kaszą.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą łyżki dokładnie układamy na jej dnie 2/3 ugotowanej kaszy.
  5. Odsączone jabłka mieszamy z resztą cukru, cynamonem i wanilią, następnie wykładamy na kaszę.
  6. Całość pokrywamy pozostałą częścią kaszy, możemy również posypać migdałami lub orzechami.
  7. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
 

Inne posty.

5 komentarze