Nalesniki z gruszka i sosem migdałowo-waniliowym.
18:33:00
Dziś na obiadek coś słodkiego, czyli naleśniki z gruszką. Danie to jest uwielbiane w moim rodzinnym domu - mama i siostry zajadają się z nim z apetytem, a nawet chłopak nie pogardzi. :) Najsmaczniejszym elementem dania jest gęsty sos z serka mascarpone, który sprawia, że naleśniczki rozpływają się w ustach. Przepis znalazł się również w artykule " Damska sprawa i męska rzecz, czyli upodobania kulinarne w zależności o płci " na stronie www.silesiaalltime.eu , gdzie redaguje swoją witrynę kulinarną. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jaką rolę " zagrały " te słodkości, zapraszam tutaj - KLIK.
SKŁADNIKI :
NALEŚNIKI:
- 300 gram mąki
- mleko
- jajko
- duża gruszka
SOS:
- serek mascarpone
- cukier migdałowy
- laska wanili
WYKONANIE:
- Mąkę, jajka i mleko mieszamy do uzyskania odpowiedniej konstystencji.
- Naleśniki smażymy na odrobinie oleju z obu stron.
- Składniki sosu mieszamy i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru.
- Naleśnika smarujemy sosem i układamy gruszki. Składamy i polewamy.
Gotowe :)
3 komentarze
wcale się nie dziwię, że rodzinka zachwala :) prezentują się naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńO ja! Uwielbiam naleśniki, a takie to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam. Są wyborne ;)
Usuń