Uniwersalne ciasto na pizzę.
21:00:00
Dzisiejszy post poświęcony jest pizzy , czyli daniu , które uwielbia praktycznie każdy , ale nie każdy ma odwagę zrobić je samemu.
Wiele osób boi się robić ciasto drożdżowe twierdząc , że trudno jest je przygotować. Nic bardziej mylnego ! Ciasto drożdżowe to najprostsze z wszystkich ciast. Przepis , który podaje , można nazwać idealnym . Osobiście sprawdziłam wiele przepisów i zdecydowanie ten jest najlepszy. Powodzenia ! :)
SKŁADNIKI NA DWIE DUŻE PIZZE:
CIASTO:
- kostka drożdży
- 300 ml wody
- 600 g mąki ( 2 i 1/4 szklanki )
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz,bazylia,oregano
- łyżka oliwy
WYKONANIE :
CIASTO:
- Przygotowujemy zaczyn. Wodę delikatnie podgrzewamy ( nie może być gorąca bo drożdże umrą ! ) , mieszamy z cukrem i wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy z wyrośniętym zaczynem . Ciasto dokładnie zagniatamy ( min.10 minut ręcznie , 5 minut mikserem ). Gdy ciasto jest jędrne i gładkie smarujemy jego powierzchnię olejem i przykrywamy miskę wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na pół . Jedną połowę zostawiamy w misce pod przykryciem , drugą wałkujemy na naoliwionej blasze. Jeśli chcemy , aby nasza pizza była puszysta , po rozwałkowaniu zostawiamy ją na kolejne 15 min w ciepłym miejscu.
Powierzchnię pizzy smarujemy sosem pomidorowym , posypujemy startym serem , po czym ozdabiamy wybranymi dodatkami ( w moim przypadku był to kurczak , cebula i kukurydza ). Pizze wkładamy na najniższą półkę maksymalnie nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok 7 minut ( zależnie od piekarnika - boki pizzy mają być chrupiące ) . Wierzch ponownie zasypujemy serem i pieczemy jeszcze 3 minuty.
Nasza pizza gotowa . Smacznego ! :))
PRZEPISY NA PIZZĘ NA BLOGU:
0 komentarze