Trdelnik , czyli czeski przysmak.
18:42:00
CIASTO:
- 260 g mąki pszennej
- 110 ml mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki
- ewentualnie cukier puder
WYKONANIE:
- Delikatnie podgrzewamy mleko ( ma być ciepłe , nie gorące bo drożdże zdechną )
- Wrzucamy do niego drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy i czekamy 10 minut aż mikstura się spieni.
- Resztę składników wrzucamy do miski i mieszamy w wyrośniętymi drożdżami.
- Ciasto BARDZO DOKŁADNIE wyrabiamy , po czym odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce.
- Po godzinie ciasto wałkujemy na płaski placek i kroimy na paski ok.4 cm szerokości.
- Pocięte paski nawijamy na butelkę po piwie ( wcześniej zdzieramy nalepkę).
- Nawinięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce.
- Wkładamy pionowo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut.
SMACZNEGO ! :)
0 komentarze