gry online

Trdelnik , czyli czeski przysmak.

18:42:00

CIASTO:
  • 260 g mąki pszennej
  • 110 ml mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła


POSYPKA:
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki
  • ewentualnie cukier puder

WYKONANIE:
  1. Delikatnie podgrzewamy mleko ( ma być ciepłe , nie gorące bo drożdże zdechną )
  2. Wrzucamy do niego drożdże z cukrem, dokładnie mieszamy i czekamy 10 minut  aż mikstura się spieni.
  3. Resztę składników wrzucamy do miski i mieszamy w wyrośniętymi drożdżami.
  4. Ciasto BARDZO DOKŁADNIE  wyrabiamy , po czym odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką w ciepłe miejsce.
  5. Po godzinie ciasto wałkujemy na płaski placek i kroimy na paski ok.4 cm szerokości.
  6. Pocięte paski nawijamy na butelkę po piwie ( wcześniej zdzieramy nalepkę).
  7. Nawinięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce.
  8. Wkładamy pionowo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut.


SMACZNEGO ! :)

Inne posty.

0 komentarze