Rogaliki migdałowo-orzechowe z farszem z dzemu morelowego domowej roboty.
11:42:00Dzisiaj zapraszam na pyszne, drobne ciasteczka z orzechowego ciasta drożdżowego w formie rogalików. Są pyszne, słodziutkie i wręcz popisowe. Możemy nadziać je dowolną słodkością, taką jak nutella, wiórki czekoladowe, m&m'sy czy dżem. W moim przypadku był to domowy dżem morelowy ( przepis już niebawem :) ), który świetnie komponuje się z zawartymi w cieście orzechami.
SKŁADNIKI:
- ciasto drożdżowe według tego przepisu ( KLIK )
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
- słoiczek dżemu morelowego
- 1 jajko rozbełtane z mlekiem i cukrem
WYKONANIE :
- Ciasto wykonujemy według tego przepisu i dodajemy do niego orzechy ( KLIK ).
- Gdy wyrośnie rozwałkowujemy je na płaski placek, z którego wycinamy równe koło.
- Koło dzielimy na 8 lub 12 takich samych części ( zależy od tego jak duże mają być rogale ).
- Na środku każdego uzyskanego kawałka kładziemy łyżeczkę farszu i zwijamy od szerszego końca.
- Wyginamy rogaliki, aby nadać im ładny kształt i smarujemy je jajkiem z mlekiem i cukrem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy, aż uzyskają złocisty kolor.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe :)
4 komentarze
O rany jak one pysznie wyglądają! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPYSZNIE!!!!!!
OdpowiedzUsuńWOW!
SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Mmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakowały bajecznie :)