gry online

Rogaliki migdałowo-orzechowe z farszem z dzemu morelowego domowej roboty.

11:42:00


Dzisiaj zapraszam na pyszne, drobne ciasteczka z  orzechowego ciasta drożdżowego w formie rogalików. Są pyszne, słodziutkie i wręcz popisowe. Możemy nadziać je dowolną słodkością, taką jak nutella, wiórki czekoladowe, m&m'sy czy dżem. W moim przypadku był to domowy dżem morelowy ( przepis już niebawem :) ), który świetnie komponuje się z zawartymi w cieście orzechami.


SKŁADNIKI:
  • ciasto drożdżowe według tego przepisu ( KLIK )
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
  • słoiczek dżemu morelowego
  • 1 jajko rozbełtane z mlekiem i cukrem
WYKONANIE :
  1. Ciasto wykonujemy według tego przepisu i dodajemy do niego orzechy ( KLIK ).
  2. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy je na płaski placek, z którego wycinamy równe koło.
  3. Koło dzielimy na 8 lub 12 takich samych części ( zależy od tego jak duże mają być rogale ).
  4. Na środku każdego uzyskanego kawałka kładziemy łyżeczkę farszu i zwijamy od szerszego końca.
  5. Wyginamy rogaliki, aby nadać im ładny kształt i smarujemy je jajkiem z mlekiem i cukrem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy, aż uzyskają złocisty kolor.
  7. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe :)


Inne posty.

4 komentarze