Lekki barszcz ukrainski.
00:25:00
Dzisiaj prezentuję przepis na klasyczną i uwielbianą przez wielu zupę, czyli barszcz. Jako, że istnieje bardzo wiele przepisów na tę potrawę, dziś pokażę Wam jak wykonać barszcz ukraiński. Ta wersja dania jest znacznie bogatsza, gdyż znajduje się w niej wiele warzyw, co czyni ją idealną opcją na jesienne i zimowe obiady. Zapraszam do gotowania. :)
SKŁADNIKI :
- 2/3 duże buraki cukrowe
- 2 l wody
- 1 małe udko z kurczaka lub 1 pierś z kurczaka
- garść białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli konserwowej
- włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, kapusta )
- 1 duży ziemniak
- garść botwinki
- sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
WYKONANIE:
- Buraka ścieramy na grubej tarce i doprawiamy solą.
- 2 litry wody doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso oraz pokrojoną w paseczki włoszczyznę.
- Do gotującej wody wrzucamy przyprawy.
- Dodajemy buraka, fasolę i ziemniaka pokrojonego w kostkę.
- Botwinkę kroimy i dodajemy do barszczu.
- Gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
- Jeśli barszcz jest zbyt kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
Smacznego. :)
0 komentarze