Orkiszowa babka marchewkowo-buraczana.
16:27:00
Tegoroczne święta będą dla mnie wyjątkowe. Spędzę je z rodziną, w gronie osób które kocham. Z tego właśnie względu chcę, aby były kolorowe i piękne. W tym roku również olbrzymi nacisk kładę na zdrowie. Z tej okazji postanowiłam, że przygotuję coś wyjątkowego. Babka marchewkowa z burakiem taka właśnie jest. Wilgotna, delikatnie słodka i niezwykle piękna. Zdecydowanie zasługuje na miejsce na świątecznym stole. :)
SKŁADNIKI:
- 4 duże marchewki (starte na drobno)
- ½ startego buraka cukrowego
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub etrytrolu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- duża garść posiekanych orzechów laskowych
- sok z całej cytryny
WYKONANIE:
- Piekarnik ustawić na 170 st.
- Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać.
- Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Całą masę połączyć ze startą marchewką, burakiem orzechami, dodać cytrynowy sok, wymieszać łyżką do połączenia składników.
- Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Piec ciasto ok. 45 - 50 minut., po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy babka nie rumieni się zbytnio na wierzchu i ewentualnie przykryć ciasto folią aluminiową.
2 komentarze
Ach, ten kolor!
OdpowiedzUsuńBabka cudna, bajkowa!
OdpowiedzUsuń