Udka po kanadyjsku w marynacie z syropem klonowym.
16:02:00
Dzisiaj odbiegam myślami do dalekiej Kanady. Kocham podróże, najchętniej zwiedziłabym cały świat i każdego ranka otwierałabym oczy w innym miejscu. Wierzę w moc marzeń, jednak obecnie przenoszę się w dalekie miejsca dzięki moim kulinarnym podróżą. Do przygotowania tych udek zainspirował mnie klasyczny, kanadyjski syrop klonowy. Dodaję go do wielu potraw, jednak z reguły kojarzy się z deserami. W mojej wersji nadaje kurczakowi niesamowity aromat, a w połączeniu z pomarańczą i przyprawami daniu wykwintną nutę. Zapraszam !
SKŁADNIKI:
- 5 udek z kurczaka
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z połowy pomarańczy
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki chilli
- świeży tymianek
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Udka czyścimy i odkładamy do miski.
- Syrop, sok z pomarańczy, czosnek i przyprawy mieszamy.
- Udka dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do worka do pieczenia.
- Udka pieczemy 30 minut w 200 stopniach, następnie rozcinamy worek i pieczemy kolejne 15 minut.
- Podajemy z surówką z tego przepisu (KLIK)
0 komentarze