gry online

Udka po kanadyjsku w marynacie z syropem klonowym.

16:02:00



Dzisiaj odbiegam myślami do dalekiej Kanady. Kocham podróże, najchętniej zwiedziłabym cały świat i każdego ranka otwierałabym oczy w innym miejscu. Wierzę w moc marzeń, jednak obecnie przenoszę się w dalekie miejsca dzięki moim kulinarnym podróżą. Do przygotowania tych udek zainspirował mnie klasyczny, kanadyjski syrop klonowy. Dodaję go do wielu potraw, jednak z reguły kojarzy się z deserami. W mojej wersji nadaje kurczakowi niesamowity aromat, a w połączeniu z pomarańczą i przyprawami daniu wykwintną nutę. Zapraszam !

SKŁADNIKI:


  • 5 udek z kurczaka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki chilli
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz


WYKONANIE:


  1. Udka czyścimy i odkładamy do miski.
  2. Syrop, sok z pomarańczy, czosnek i przyprawy mieszamy.
  3. Udka dokładnie obtaczamy w marynacie i wkładamy do worka do pieczenia.
  4. Udka pieczemy 30 minut w 200 stopniach, następnie rozcinamy worek i pieczemy kolejne 15 minut.
  5. Podajemy z surówką z tego przepisu (KLIK)

Inne posty.

0 komentarze