Mintaj z patelni z warzywami.
15:30:00
Moi drodzy, dzisiejszy wpis dodaję z odrobiną tęsknoty. Mianowicie, jestem właśnie w trakcie tygodnia ketogenicznego. Szerzej o procesie ketozy, jego celu i skutkach będę pisać, gdy już sprawdzę efekty na sobie. Niemniej właśnie jestem po posiłku, który składał się z soczystego kawałka karkówki smażonej na smalcu. Do tego, w formie rozpusty, kilka plastrów pomidora :) Z tego powodu odkopuję przepis na rybę z warzywami smażonymi na odrobinie oliwy z oliwek. Ryby uwielbiam od zawsze, nauczona przez Tatę zajadałam je przez całe dzieciństwo. Są tanie, zdrowe i można zrobić z nimi dosłownie wszystko :) Polecam Wam rybę w warzywach ! :)
SKŁADNIKI:
- 2 filety rybne ( u mnie mintaj )
- 2 marchewki
- 2 małe korzenie pietruszki
- Kilka różyczek brokułu
- 1 duży ziemniak
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- kawałek cytryny
WYKONANIE:
- Ziemniaka kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut.
- Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy wyciśnięty czosnek i podgotowane ziemniaki.
- Ziemniaki podpiekamy aż będą złociste, następnie dodajemy brokuł, marchew i pietruszkę i smażymy kilka chwil.
- Całość oprószamy przyprawami, dodajemy tymianek.
- Na warzywach układamy świeże filety oprószone solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką i podduszamy około 10 minut.
- Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny.
1 komentarze
Dawno nie jadłam takiej apetycznej rybki, chyba pójdę jutro po mintaja :)
OdpowiedzUsuń