gry online

Orkiszowa pizza ze szpinakiem i mozarellą.

17:15:00



Ostatnie rozmowy z koleżankami ze studiów nakierowały moje myśli na zdrowszą wersję pizzy. Zdałam sobie sprawę, że na moim blogu nie ma jeszcze takiego przepisu ! Postanowiłam więc spróbować i sięgnęłam w stronę mąki orkiszowej oraz szpinaku. Wersja nie jest bogata, dzięki czemu również zapewnia nam maksymalną ekonomię finansową, ale właśnie na taką pizzę miałam smak :) Warto dodać, że wykonuje się ją w kilka chwil :) Polecam !

SKŁADNIKI: ( na 4-5 porcji )


  • 2 pełne szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szklanka letniej wody
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ kostki drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru


DODATKI:

  • opakowanie mrożonego szpinaku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 małych jaj (opcjonalnie)
  • 1 mozarella
  • sól, pieprz


WYKONANIE:

  1. Wodę, mąkę pszenną i łyżeczkę cukru mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10 minut.
  2. Po tym czasie do mąki orkiszowej i łyżeczki cukru wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 10 minut.
  3. Odkładamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.
  4. Czosnek smażymy na odrobinie oliwy i dodajemy do niego rozmrożony szpinak i przyprawy.
  5. Całość trzymamy na ogniu aż do odparowania nadmiaru wody.
  6. Całość studzimy, po wystudzeniu kroimy mozzarellę i dodajemy ją do szpinaku.
  7. Wyrośnięte ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki wielkości talerza.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
  9. Pizze układamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nich szpinakowy farsz i umieszczamy w piekarniku na najniższym poziomie przez 12 minut.
  10. W wersji z jajem po około 8 minutach wbijamy na pizzę jajo i trzymamy w piekarniku jeszcze 4 minuty.


Smacznego ! :)

Inne posty.

0 komentarze