gry online

Lekka zapiekanka z ziemniaka, cukinii i sosu bolognese.

11:09:00



Ostatnio najlepsze dania dla mnie to takie, które można przyrządzić w dużej ilości i zamrozić, a potem różnorako wykorzystać. Przydają się szczególnie w tygodniu, kiedy po powrocie z pracy mam zaledwie kilka godzin na wykonanie napiętego planu dnia. Wtedy wystarczy sięgnąć do zamrażarki, wyciągnąć przygotowaną wcześniej porcję i mamy pyszny, ekonomiczny i szybki obiad. W chwili natchnienia możemy wymyślić z niego zupełnie inne danie :) W tym tygodniu gwiazdą jest sos bolognese :) Zapraszam na zapiekankę z ziemniaka, cukinii i sosu bolognese.

SKŁADNIKI:


  • duży ziemniak
  • 1/2 dużej cukinii
  • jajko



SOS:


  • 300 g mięsa mielonego
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 1/2 szklanki mleka lub białego wina
  • cebula
  • czosnek
  • świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
  • sól,pieprz


WYKONANIE:


SOS:


  1. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Wlewamy mleko lub wino. 
  3. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
  4. Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką,

ZAPIEKANKA:

  1. Ziemniaka kroimy w talarki i gotujemy.
  2. Cukinię pozbawiamy goryczy ( jeśli nie wiesz jak to zrobić - KLIK ).
  3. Wystudzony sos łączymy z jajkiem.
  4. Naprzemiennie układamy ziemniaka, sos i cukinię, zostawiając odrobinę sosu na wierzch.
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Możemy ozdobić plastrami mozarelli.

Inne posty.

0 komentarze