Orkiszowa pizza ze szpinakiem i mozarellą.
17:15:00
Ostatnie rozmowy z koleżankami ze studiów nakierowały moje myśli na zdrowszą wersję pizzy. Zdałam sobie sprawę, że na moim blogu nie ma jeszcze takiego przepisu ! Postanowiłam więc spróbować i sięgnęłam w stronę mąki orkiszowej oraz szpinaku. Wersja nie jest bogata, dzięki czemu również zapewnia nam maksymalną ekonomię finansową, ale właśnie na taką pizzę miałam smak :) Warto dodać, że wykonuje się ją w kilka chwil :) Polecam !
SKŁADNIKI: ( na 4-5 porcji )
- 2 pełne szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szklanka letniej wody
- łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ kostki drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
DODATKI:
- opakowanie mrożonego szpinaku mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 małych jaj (opcjonalnie)
- 1 mozarella
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Wodę, mąkę pszenną i łyżeczkę cukru mieszamy z drożdżami i odstawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie do mąki orkiszowej i łyżeczki cukru wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszamy i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 10 minut.
- Odkładamy do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.
- Czosnek smażymy na odrobinie oliwy i dodajemy do niego rozmrożony szpinak i przyprawy.
- Całość trzymamy na ogniu aż do odparowania nadmiaru wody.
- Całość studzimy, po wystudzeniu kroimy mozzarellę i dodajemy ją do szpinaku.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy i rozwałkowujemy na placki wielkości talerza.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
- Pizze układamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nich szpinakowy farsz i umieszczamy w piekarniku na najniższym poziomie przez 12 minut.
- W wersji z jajem po około 8 minutach wbijamy na pizzę jajo i trzymamy w piekarniku jeszcze 4 minuty.
Smacznego ! :)
0 komentarze