Miętowy budyń z kaszy jaglanej na płatkach owsianych i posypce karmelowej.
15:34:00
Świąteczne słodkości to nie moja najmocniejsza strona, ale jako mięsożerca również lubię zjeść coś smacznego. Dbam o to, aby desery były zdrowe i nieprzeciętne – ten budyń właśnie taki jest :) Polecam jako szybki deser, idealny nawet na świąteczny stół ! To właśnie on stanowi dla mnie główną atrakcję wśród słodyczy, ponieważ kojarzy mi się z moją ukochaną Babcią, która niewielkim kosztem potrafiła wyczarować go w kilka chwil :) Gdy trafiał na stół w wielkiej misie, chciałam od razu zjeść całość. Ten jaglany krem jest wiejskim daniem podawanym tradycyjnie w ważne dni. To właśnie on wzbudzał sentyment w dzieciństwie mojej Babci, potem mamy, a dziś to ja przygotowuję go, aby dzielić się radością świąt :)
SKŁADNIKI:
- 1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 -2 szklanki mleka 0,5%
- 2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka stewii lub ksylitolu
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego, orzechowego lub dobrej jakości masła ( można pominąć )
- łyżka płynnego miodu
- garść świeżej mięty
- płatki owsiane
- posypka karmelowa firmy DELECTA
WYKONANIE:
- Kaszę gotujemy do całkowitej miękkości i blendujemy na gładką masę, stopniowo dodając mleko, cukier, olej i miód.
- Miętę blendujemy w osobnym naczyniu na gładką masę, w takiej formie dodajemy do budyniu jaglanego i mieszamy całość.
- Płatki owsiane i posypkę karmelową mieszamy, wsypujemy na dno naczynia a na wierzch wykładamy schłodzony budyń.
- Ozdabiamy liściem mięty.
1 komentarze
Miętowy budyń na słodko? Z chęcią spróbuję, bo wygląda bardzo ładnie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/