Świąteczne fish and chips z sosem czosnkowym w dietetycznej wersji.
14:59:00
Ryba w wersji niecodziennej, do której przyrządzenia zainspirowało mnie klasyczne danie typu fast-food, czyli fish and chips. W mojej wersji jest lekkie, pozbawione tłuszczu i panierki. Dodatkowo możecie podać je jako alternatywę dla klasycznego karpia, za którym osobiście średnio przepadam. Smacznego ! :)
SKŁADNIKI:
- filet z czarniaka
- garść orzechów włoskich
- 1 ubite białka z jaja
- 3 duże ziemniaki
- 150 ml jogurtu
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
- Ziemniaka ubieramy, myjemy i kroimy.
- Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy ok 30-45 minut (do miękkości).
- Białko ubijamy z solą i pieprzem, a orzechy siekamy drobno.
- Rybę obtaczamy w pianie i orzechach włoskich i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
- Jogurt, czosnek i przyprawy mieszamy.
- Rybę podajemy z frytkami i sosem.
0 komentarze