gry online

Świąteczne fish and chips z sosem czosnkowym w dietetycznej wersji.

14:59:00



Ryba w wersji niecodziennej, do której przyrządzenia zainspirowało mnie klasyczne danie typu fast-food, czyli fish and chips. W mojej wersji jest lekkie, pozbawione tłuszczu i panierki. Dodatkowo możecie podać je jako alternatywę dla klasycznego karpia, za którym osobiście średnio przepadam. Smacznego ! :)

SKŁADNIKI:


  • filet z czarniaka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ubite białka z jaja
  • 3 duże ziemniaki
  • 150 ml jogurtu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


WYKONANIE:


  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
  2. Ziemniaka ubieramy, myjemy i kroimy.
  3. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  4. Pieczemy ok 30-45 minut (do miękkości).
  5. Białko ubijamy z solą i pieprzem, a orzechy siekamy drobno.
  6. Rybę obtaczamy w pianie i orzechach włoskich i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
  7. Jogurt, czosnek i przyprawy mieszamy.
  8. Rybę podajemy z frytkami i sosem.



Inne posty.

0 komentarze