Kaszanka z kurkami i puree ziemniaczano brokułowym w towarzystwie kapusty kiszonej z jabłkami.
11:30:00Jak podać danie proste, a zarazem niecodzienne? Warto sięgać bo znane i sprawdzone smaki. Moim rozwiązaniem w tym przepisie jest kaszanka. Chociaż brzmi to jak proste, wiejskie danie, w mojej wersji kaszanka stanowi podstawę wykwintnego obiadu. Dodatek grzybów oraz kremowego puree z ziemniaków i brokuła to wyjątkowa kompozycja, która nie tylko zadziwi, ale również zadowoli Waszych gości. Oczywiście, danie to jest ekonomiczne a jego wykonanie zajmuje wyjątkowo mało czasu. :) Polecam !
- 1 kaszanka Sokołów
- szklanka kurek lub pieczarek
PUREE:
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 brokułu świeżego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mleka
- sól,pieprz
SURÓWKA:
- 2 szklanki kapusty kiszonej
- 1/2 jabłka
- 1/3 białej rzepy
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól,pieprz, łyżeczka chilli
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Brokuła gotujemy na parze do miękkości.
- Ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę lub mielimy na gładkie puree z dodatkiem mleka.
- Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.
- Kapustę kiszoną, jabłko i obraną rzepę siekamy bardzo drobno.
- Dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy.
- Grzyby siekamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy zawartość kaszanki i dokładnie łączymy składniki.
- Kaszankę układamy na talerzu za pomocą okrągłej foremki, kubka lub miseczki.
- Puree nakładamy rękawem cukierniczym lub woreczkiem z obciętym rogiem, a surówkę układamy wzdłuż lini talerza.
- Ewentualnie ozdabiamy kokardką z dymki lub szczypiorku.
1 komentarze
Bardzo ciekawie się prezentuje. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń