Suflet waniliowy z konfiturą z jarzębiny, miodu i kardamonu.
18:51:00Pierwsze, co przychodzi mi do głowy, gdy widzę zdanie „Danie z dbałością” ? Suflet ! Suflet to danie, o które zdecydowanie trzeba dbać! Ten kultowy przepis kuchni francuskiej należy wykonywać z zachowaniem dokładnych proporcji, piec w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Dodatkowo, suflet musi być podany w konkretnym naczyniu, czyli kokilce. Zapomniałabym dodać, że suflet podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Warto również pamiętać, że owe danie nie toleruje nagłych zmian temperatury, gdyż wtedy od razu opada. Jesteście gotowi do przygotowania sufletu z dbałością ? :) Suflet, chociaż francuski, wzbogaciłam o polski akcent. Przygotowałam w tym celu konfiturę z jarzębiny, miodu i kardamonu. Od razu powiem, że jarzębina jest specyficznym owocem, delikatnie słodkim, ale również odrobinę gorzkim. Miód i kardamon oraz słodycz sufletu idealnie równoważą smaki, tworząc spójną i wyśmienitą kompozycję. Wraz z marką #Ambition zapraszam więc na francuski suflet waniliowy z konfiturą z jarzębiny, miodu i kardamonu. :)
SKŁADNIKI:
SUFLET (4 porcje):
- 3 jaja
- 3 łyżki masła (45 g)
- 3 płaskie łyżki mąki (36 g)
- szklanka mleka 1%
- 4 łyżki cukru (można użyć brązowego cukru)
- laska wanilli
KONFITURA:
- 0,75 kg jarzębiny
- 0,5 l miodu
- 2 kopiate łyżeczki mielonego kardamonu
WYKONANIE:
SUFLET:
- Kokilki smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła i wysypujemy brązowym cukrem, wstawiamy do lodówki.
- Mleko, masło i laskę wanilii podgrzewamy i gotujemy kilka chwil na małym ogniu.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka ubijamy z cukrem, wlewamy dwie łyżeczki mleka i ponownie dokładnie mieszamy masę.
- Z podgrzanego mleka wyciągamy wanilię i przelewamy do niego masę z żółtek i cukru.
- Całość stawiamy na najmniejszym ogniu i mieszamy nieprzerwanie, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
- Masę studzimy.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Białka ubijamy z odrobiną soli, następnie bardzo delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
- Schłodzone kokilki wypełniamy do 1/3 wysokości, dodajemy łyżeczkę konfitury z jarzębiny i uzupełniamy ponownie, aż masa będzie sięgać do 3/4 wysokości naczynia.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut.
- Podajemy natychmiastowo po wyciągnięciu z piekarnika.
KONFITURA Z JARZĘBINY:
- Zerwaną jarzębinę mrozimy dwa dni przed przygotowaniem konfitury, aby pozbawić ją niesmacznej goryczy.
- Po dwóch dniach jarzębinę myjemy, pozbawiamy twardych końcówek i wrzucamy do gotującej się wody.
- Gdy owoce zaczną pękać dolewamy miód i wsypujemy kardamon ( można dodać odrobinę cytryny, aby zachować intensywny kolor jarzębiny ).
- Całość gotujemy 15 minut często mieszając, po tym czasie blendujemy zawartość garnka na gładką masę.
- Nadal ciepłą konfiturę wlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
3 komentarze
Nigdy w życiu nie jadłam sufletu ;)
OdpowiedzUsuńKocham takie suflety. Idealnie lekki deser. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale suflet jadłam może dwa razy;) Muszę w końcu spróbować go zrobić
OdpowiedzUsuń