Ekspresowa i wykwintna sałatka z roszponki, łososia i pomidora.
15:44:00Dziś rano za oknem powitał mnie śnieg :) Potwierdziło to, że czas na świeże, sezonowe przepisy już się skończył… W naszych kuchniach będą teraz gościć dania zimowe, czyli konkretne, mięsne, syte i … świąteczne! Bo to właśnie pod szyldem świąt mijać będzie ostatni miesiąc tego roku. Dlatego dziś zaproszę Was na ostatni promień lata, czyli świeżą sałatkę z roszponki, łososia, pomidora i nasion. Kluczem dania jest sos z odrobiną miodu, soku z limonki i chilli. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
SAŁATKA:
- opakowanie roszponki
- opakowanie łososia wędzonego w plastrach
- duży pomidor
- nasiona słonecznika i dyni
SOS:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 posiekanej chilli
WYKONANIE:
- Rukolę myjemy, łososia kroimy w paski.
- Pomidor kroimy w niewielką kosteczkę.
- Składniki sosu dokładnie łączymy i mieszamy z łososiem, rukolą i pomidorem.
- Całość obsypujemy nasionami.
- Gotowe :)
1 komentarze
Uwielbiam sałatki. Ta wygląda bardzo apetycznie. Muszę ją kiedyś zrobić. Ciepło pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń