gry online

Gnocchi z mąki orkiszowej ze szpinakiem oraz mięsnym sosem ala bolognese.

18:00:00

Jak obiecałam, tak zrobię. Dzisiaj przeniosę Was na chwilę do Włoch, gdzie przedświąteczny i rodzinny klimat buduje się podczas przygotowywania gnocchi. Po polsku gnocchi można określić jako kopytka, jednak mówiąc szczerze, dla mnie gnocchi to idealne zastępstwo dla makaronu. To danie syte i konkretne, a jednak nadal pełnowartościowe i zdrowe. Jednym słowem idealne na jesień i zimę. :) Jak Włochy długie i szerokie, tak wiele odmian gnocchi możemy skosztować. Dziś przedstawiam Wam toskańskie gnocchi verdi z mąką orkiszową oraz mięsnym sosem a’la bolognese. Czujecie już zapach świąt? :) Smacznego :)

SKŁADNIKI:

GNOCCHI:

  • 700 g ziemniaków ( wybieramy mączne, nie mogą być młode )
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • kopiata łyżka mąki orkiszowej
  • łyżeczka oliwy z oliwek


SOS:

  • 300 g mięsa mielonego
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • cebula
  • czosnek
  • świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
  • sól,pieprz

WYKONANIE:

SOS:

  1. Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
  3. Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

GNOCCHI:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.
  2. Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.
  3. Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.
  4. Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.
  5. Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.
  6. Dodajemy jajko i zagniatamy.
  7. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki ( im mniej mąki tym kluseczki będą delikatniejsze )
  8. Nabieramy odrobinę masy w dłonie i na obsypanym mąką blacie formujemy podłużny wałek.
  9. Wałek kroimy na małe prostokąciki podobnie jak klasyczne kopytka.
  10. Bloki każdej kluseczki zaokrąglamy palcem i za pomocą widelca robimy charakterystyczne rowki.
  11. Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię.
  12. Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.



  

Inne posty.

0 komentarze