Gnocchi z mąki orkiszowej ze szpinakiem oraz mięsnym sosem ala bolognese.
18:00:00
Jak obiecałam, tak zrobię. Dzisiaj przeniosę Was na chwilę do Włoch, gdzie przedświąteczny i rodzinny klimat buduje się podczas przygotowywania gnocchi. Po polsku gnocchi można określić jako kopytka, jednak mówiąc szczerze, dla mnie gnocchi to idealne zastępstwo dla makaronu. To danie syte i konkretne, a jednak nadal pełnowartościowe i zdrowe. Jednym słowem idealne na jesień i zimę. :) Jak Włochy długie i szerokie, tak wiele odmian gnocchi możemy skosztować. Dziś przedstawiam Wam toskańskie gnocchi verdi z mąką orkiszową oraz mięsnym sosem a’la bolognese. Czujecie już zapach świąt? :) Smacznego :)
SKŁADNIKI:
GNOCCHI:
SOS:
WYKONANIE:
SOS:
GNOCCHI:
SKŁADNIKI:
GNOCCHI:
- 700 g ziemniaków ( wybieramy mączne, nie mogą być młode )
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- kopiata łyżka mąki orkiszowej
- łyżeczka oliwy z oliwek
SOS:
- 300 g mięsa mielonego
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- mała marchewka
- mała pietruszka
- cebula
- czosnek
- świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
- sól,pieprz
WYKONANIE:
SOS:
- Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
- Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
GNOCCHI:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.
- Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.
- Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.
- Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.
- Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajko i zagniatamy.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki ( im mniej mąki tym kluseczki będą delikatniejsze )
- Nabieramy odrobinę masy w dłonie i na obsypanym mąką blacie formujemy podłużny wałek.
- Wałek kroimy na małe prostokąciki podobnie jak klasyczne kopytka.
- Bloki każdej kluseczki zaokrąglamy palcem i za pomocą widelca robimy charakterystyczne rowki.
- Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię.
- Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.
0 komentarze