gry online

Makaron z glonów wakame i brązowego ryżu w towarzystwie wariacji chilli con carne.

15:06:00

Dziś przeniosę Was nas chwilę do Włoch. Piękny kraj, niesamowity zarówno w kontekście historii, jak i kultury i sztuki. A że gotowanie, według mnie, zdecydowanie jest sztuką, postanowiłam ponownie zaproponować Wam sos do makaronu. Dodając jednak odrobinę egzotyki sięgnęłam także w stronę Meksyku i jego kultowego chilli con carne. Przepis na to danie znacie już w formie autonomicznej, idealnej do chleba (KLIK) .  Dziś przedstawię Wam jego „sosową” wariację. Sekret tego dania wbrew pozorom tkwi w jego prostocie, a także dodatku świeżych ziół, które nadają mu niepowtarzalny aromat. Kolejnym sekretem jest czas gotowania – sos a’la chilli con carne wymaga cierpliwości. Klasycznie już proponuję Wam wersję ekonomiczną oraz odrobinę odchudzoną. Bon appetit i qué aproveche!  :)
Dodatkowo wspomnę o widocznym na zdjęciu makaronie firmy TERRASANA, który miałam przyjemność recenzować. Jest to makaron bezglutenowy, wykonany z brązowego ryżu i glonów wakame. Jego smak i konsystencję pokochałam od razu, a dodatkowo gotuje się go zaledwie 3 minuty, co pomaga zaoszczędzić trochę cennego czasu. :)  Skład również jest zachęcający -  mąka z ryżu brązowego, wakame, woda. Do kupienia tutaj (KLIK) .
SKŁADNIKI:
  • 500 g indyczego mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce lub 7-8 dużych pomidorów
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej bez cukru
  • ½ puszki fasoli białej lub czerwonej
  • świeża papryczka chilli
  • zielone oliwki (opcjonalnie)
  • duża cebula
  • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  1. Mięso, czosnek i pokrojoną cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju.
  2. Dodajemy przyprawy i pomidory.
  3. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez przynajmniej 45 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę i fasolę, następnie zamykamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut.
  5. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  6. Makaron mieszamy ze sosem w garnku lub na patelni, dodajemy oliwki i podajemy.

Inne posty.

0 komentarze