Wytrawne gofry gryczane z pastą z tuńczyka.
14:20:00
Tosty, szczególnie na weekendowe śniadanie, to prawdziwa przyjemność. Jednak jedzenie ich za każdym razem to nuda, a że ja nudy nie lubię, stawiam na gofry. No ale gofry zdrowe, bez góry tuczącej śmietany i to jeszcze wytrawne ? Jak szaleć, to na całego. :) Ciasto wykonałam z mąki gryczanej (KLIK) , pasta z tuńczyka natomiast inspirowana jest przepisem mojej Przyjaciółki :) Nie muszę chyba dodawać, że takie śniadanie to konkretna porcja węglowodanów, białka i energii. Polecam!
SKŁADNIKI:
GOFRY GRYCZANE:
- szklanka mąki gryczanej
- ¾ szklanki mleka, wody lub napoju migdałowego bez cukru (KLIK)
- 2 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- sól, pieprz
- puszka tuńczyka
- por
- 2 ugotowane jaja
- sól, pieprz, chilli
WYKONANIE:
- Białka ubijamy.
- Mąkę i przyprawy mieszamy z wodą lub mlekiem.
- Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( masa zacznie gwałtownie rosnąć! ) i dodajemy do mąki.
- Całość delikatnie mieszamy z pianą.
- Gofry smażymy na złoty kolor.
- Tuńczyka, ugotowane jaja, pora i przyprawy łączymy w blenderze.
- Na chrupiące gofry kładziemy pastę i podajemy z ogórkami kiszonymi.
Artykuły użyte w przepisie oraz wiele innych produktów znajdziecie na stronie sklepu WWW.SENZA.PL
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Mąka gryczana to świetny, bezglutenowy zamiennik dla klasycznej mąki. Idealna do ciast, chlebów i wszelkich wypieków, a także zagęszczania zup i sosów. Teraz w świetnej, konkurencyjnej cenie – około 11 zł ! Do kupienia na WWW.SENZA.PL . Polecam !
0 komentarze