gry online

Wytrawne gofry gryczane z pastą z tuńczyka.

14:20:00


Tosty, szczególnie na weekendowe śniadanie, to prawdziwa przyjemność. Jednak jedzenie ich za każdym razem to nuda, a że ja nudy nie lubię, stawiam na gofry. No ale gofry zdrowe, bez góry tuczącej śmietany i to jeszcze wytrawne ? Jak szaleć, to na całego. :) Ciasto wykonałam z mąki gryczanej (KLIK) , pasta z tuńczyka natomiast inspirowana jest przepisem mojej Przyjaciółki :) Nie muszę chyba dodawać, że takie śniadanie to konkretna porcja węglowodanów, białka i energii. Polecam!


SKŁADNIKI:

GOFRY GRYCZANE:


  • szklanka mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mleka, wody lub napoju migdałowego bez cukru (KLIK)
  • 2 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • sól, pieprz

PASTA:

  • puszka tuńczyka
  • por
  • 2 ugotowane jaja
  • sól, pieprz, chilli

WYKONANIE:

  1. Białka ubijamy.
  2. Mąkę i przyprawy mieszamy z wodą lub mlekiem.
  3. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( masa zacznie gwałtownie rosnąć! ) i dodajemy do mąki.
  4. Całość delikatnie mieszamy z pianą.
  5. Gofry smażymy na złoty kolor.
  6. Tuńczyka, ugotowane jaja, pora i przyprawy łączymy w blenderze.
  7. Na chrupiące gofry kładziemy pastę i podajemy z ogórkami kiszonymi.

Artykuły użyte w przepisie oraz wiele innych produktów znajdziecie na stronie sklepu WWW.SENZA.PL

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mąka gryczana to świetny, bezglutenowy zamiennik dla klasycznej mąki. Idealna do ciast, chlebów i wszelkich  wypieków, a także zagęszczania zup i sosów. Teraz w świetnej, konkurencyjnej cenie – około 11 zł ! Do kupienia na WWW.SENZA.PL . Polecam !


Inne posty.

0 komentarze