gry online

Jak upiec chrupiącego kurczaka, czyli udko pieczone z sałatką.

15:54:00



Lubię kurczaka. To moje ulubione mięso, jest delikatne i soczyste, ponadto zdrowe. Co prawda skórka to sam tłuszcz, ale nigdy nie jestem w stanie się powstrzymać. Dlatego udko musi być chrupiące i smaczne. Jak uzyskać taki efekt? Ja, jako miłośnik zapasów i dań ekspresowych, zawsze po wypłacie kupuję około 10 udek. Przygotowuję marynatę i mrożę mięso w woreczkach strunowych, a potem nadal zamrożone wkładam do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu posiłek jest pełen smaku. Polecam!


SKŁADNIKI:

  • udko z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeży tymianek i oregano
  • sól, pieprz, czerwona papryka

SAŁATKA:

  • ½ paczki rukoli
  • ¼ sera feta
  • pomidor
  • cebula
  • ogórek
  • sos z tego przepisu ( KLIK )

WYKONANIE:

  1. Składniki marynaty mieszamy, mięso nakłuwamy i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do woreczka i zamrażamy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy mięso na kratce. Pod kratką umieszczamy naczynie, w którym zbierze się wytopiony tłuszczyk.
  3. Składniki sałatki kroimy i mieszamy, dodajemy sos.
  4. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25-30 minut.


Inne posty.

1 komentarze