Jak upiec chrupiącego kurczaka, czyli udko pieczone z sałatką.
15:54:00
Lubię kurczaka. To moje ulubione mięso, jest delikatne i soczyste, ponadto zdrowe. Co prawda skórka to sam tłuszcz, ale nigdy nie jestem w stanie się powstrzymać. Dlatego udko musi być chrupiące i smaczne. Jak uzyskać taki efekt? Ja, jako miłośnik zapasów i dań ekspresowych, zawsze po wypłacie kupuję około 10 udek. Przygotowuję marynatę i mrożę mięso w woreczkach strunowych, a potem nadal zamrożone wkładam do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu posiłek jest pełen smaku. Polecam!
SKŁADNIKI:
- udko z kurczaka
- łyżka miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- świeży tymianek i oregano
- sól, pieprz, czerwona papryka
SAŁATKA:
- ½ paczki rukoli
- ¼ sera feta
- pomidor
- cebula
- ogórek
- sos z tego przepisu ( KLIK )
WYKONANIE:
- Składniki marynaty mieszamy, mięso nakłuwamy i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do woreczka i zamrażamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i wkładamy mięso na kratce. Pod kratką umieszczamy naczynie, w którym zbierze się wytopiony tłuszczyk.
- Składniki sałatki kroimy i mieszamy, dodajemy sos.
- Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 25-30 minut.
1 komentarze
Wspaniały pomysł na niedzielny obiadek
OdpowiedzUsuń