Bezglutenowy tort marchewkowo-bananowo-truskawkowy z domowym kremem pomarańczowym i truskawkową polewą z gorzkiej czekolady.
23:19:00Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem inspiracji… A że najlepszą inspiracją dla tortu mogą być urodziny, miło mi oznajmić, że warszawska Akademia Kulinarna Whirpool obchodzi już 3 urodziny.
Z tej okazji życzę Wam wszystkiego co najlepsze, a także wytrwałości na kolejne 100, 200, a nawet 300 lat. Obyście mogli jak najdłużej stanowić inspirację dla nowego grona kucharzy. Niech Wasze przepisy i rady w dalszym ciągu niosą ze sobą tak bogate przesłanie i piękno, jakie tkwi w sztuce gotowania. Ponadto smacznych dań, pilnych uczniów i nowych zastępów kucharzy, którzy wzbogacą Wasze cudowne grono. W prezencie daję Wam przepis na tort z marchewek, bananów i pysznych, polskich truskawek. Przełożony domowym kremem pomarańczowym i polany czekoladowym ganache z gorzkiej czekolady na pewno przyniesie Wam szczęście na wiele kolejnych lat.
Wszystkiego Najlepszego! :)
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
I oto tort owocowo-warzywny, całkowicie pozbawiony glutenu. Marchewka, banan i truskawki posłużyły mi jako baza do ciasta, a krem pomarańczowy wykonany bez ani grama zagęstników i konserwantów dodał całości smaku. Dodatkową rozpustą jest gorzka czekolada, której użyłam do ozdobienia tortu. Serdecznie polecam ten zdrowy deser, który zachwyci każdego :) Oczywiście można zrobić go w wersji "zwyczajnej", używając mąki pszennej lub żytniej. Polecam :)
CIASTO:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ( w wersji z glutenem żytnia lub pszenna )
- 1/3 szklanki mąki kokosowej ( w wersji z glutenem żytnia lub pszenna )
- 80 gram wiórków kokosowych
- pół szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego, oleju orzechów włoskich lub innego oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
- 1 duży, dojrzały banan
- szklanka truskawek
KREM:
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 1,5 szklanki mleka 0,5% ( lub 2 szklanki jeśli nie używamy kokosowego )
- 2-3 żółtka
- 2/3 szklanki soku z pomarańczy
- laska wanilii lub aromat do smaku
POLEWA I OZDOBY:
- 1/2 szklanki truskawek
- tabliczka gorzkiej czekolady
CIASTO:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Banana rozgniatamy z truskawkami na jednolitą masę.
- Mąki, cukier i przyprawy wsypujemy do miski.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i wraz z olejem łączymy z suchymi składnikami.
- Dorzucamy marchewkę i masę bananowo truskawkową.
- Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia i octem, ( masa od razu urośnie! ) szybko dodajemy do wszystkich składników i bardzo dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem ściernym. Nie smarujemy boków tortownicy, bo ciasto nie urośnie!
- Pieczemy około 45 minut.
- Ciasto po upieczeniu studzimy, wyciągamy z formy i dzielimy na 3 części.
KREM:
- Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.
- Dodajemy wanilię lub aromat.
- Gdy mleko będzie podgrzane wbijamy 2-3 żółtka i wsypujemy chia.
- Mieszając bez przerwy wolnym strumieniem dolewamy sok z pomarańczy.
- Masę mieszamy aż stanie się gęsta, studzimy kilka minut i przekładamy nią płaty ciasta. Całość wstawiamy na 15 minut do zamrażarki
POLEWA:
- W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady ( nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
- Truskawki mielimy na masę.
- Do roztopionej czekolady masę z truskawek ( około 2 łyżek ).
- Na papier do pieczenia za pomocą szpatułki nanosimy odrobinę czekolady i rozsmarowujemy, aby utworzyć czekoladowe płaty. Wstawiamy do lodówki aż do zastygnięcia.
- Pozostałą czekoladą polewamy wierzch wyciągniętego z zamrażarki ciasta marchewkowego.
- Gdy płaty czekoladowe zaschną używamy ich do ozdobienia tortu. Na wierzch kładziemy kilka świeżych truskawek.
0 komentarze