gry online

Bezglutenowy tort marchewkowo-bananowo-truskawkowy z domowym kremem pomarańczowym i truskawkową polewą z gorzkiej czekolady.

23:19:00



Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem inspiracji… A że najlepszą inspiracją dla tortu mogą być urodziny, miło mi oznajmić, że warszawska Akademia Kulinarna Whirpool obchodzi już 3 urodziny.

Z tej okazji życzę Wam wszystkiego co najlepsze, a także wytrwałości na kolejne 100, 200, a nawet 300 lat. Obyście mogli jak najdłużej stanowić inspirację dla nowego grona kucharzy. Niech Wasze przepisy i rady w dalszym ciągu niosą ze sobą tak bogate przesłanie i piękno, jakie tkwi w sztuce gotowania. Ponadto smacznych dań, pilnych uczniów i nowych zastępów kucharzy, którzy wzbogacą Wasze cudowne grono. W prezencie daję Wam przepis na tort z marchewek, bananów i pysznych, polskich truskawek. Przełożony domowym kremem pomarańczowym i polany czekoladowym ganache z gorzkiej czekolady na pewno przyniesie Wam szczęście na wiele kolejnych lat.  

Wszystkiego Najlepszego! :)

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl



 I oto tort owocowo-warzywny, całkowicie pozbawiony glutenu. Marchewka, banan i truskawki posłużyły mi jako baza do ciasta, a krem pomarańczowy wykonany bez ani grama zagęstników i konserwantów dodał całości smaku. Dodatkową rozpustą jest gorzka czekolada, której użyłam do ozdobienia tortu. Serdecznie polecam ten zdrowy deser, który zachwyci każdego :) Oczywiście można zrobić go w wersji "zwyczajnej", używając mąki pszennej lub żytniej. Polecam :)




CIASTO:


  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ( w wersji z glutenem żytnia lub pszenna )
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej ( w wersji z glutenem żytnia lub pszenna )
  • 80 gram wiórków kokosowych
  • pół szklanki ksylitolu (cukru brzozowego)
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego, oleju orzechów włoskich lub innego oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
  • 1 duży, dojrzały banan 
  • szklanka truskawek



KREM:


  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki mleka 0,5% ( lub 2 szklanki jeśli nie używamy kokosowego )
  • 2-3 żółtka
  • 2/3 szklanki soku z pomarańczy
  • laska wanilii lub aromat do smaku



POLEWA I OZDOBY:

  • 1/2 szklanki truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady

CIASTO:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Banana rozgniatamy z truskawkami na jednolitą masę.
  3. Mąki, cukier i przyprawy wsypujemy do miski.
  4. Oddzielamy białka od żółtek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i wraz z olejem łączymy z suchymi składnikami.
  6. Dorzucamy marchewkę i masę bananowo truskawkową.
  7. Żółtka łączymy z proszkiem do pieczenia i octem, ( masa od razu urośnie! ) szybko dodajemy do wszystkich składników i bardzo dokładnie mieszamy.
  8. Ciasto wykładamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem ściernym. Nie smarujemy boków tortownicy, bo ciasto nie urośnie!
  9. Pieczemy około 45 minut.
  10. Ciasto po upieczeniu studzimy, wyciągamy z formy i dzielimy na 3 części.


KREM:


  1. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Dodajemy wanilię lub aromat.
  3. Gdy mleko będzie podgrzane wbijamy 2-3 żółtka i wsypujemy chia.
  4. Mieszając bez przerwy wolnym strumieniem dolewamy sok z pomarańczy.
  5. Masę mieszamy aż stanie się gęsta, studzimy kilka minut i przekładamy nią płaty ciasta. Całość wstawiamy na 15 minut do zamrażarki



POLEWA: 

  1. W międzyczasie  w kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady ( nie wiesz jak to zrobić – KLIK )
  2. Truskawki mielimy na masę.
  3. Do roztopionej czekolady masę z truskawek ( około 2 łyżek ).
  4. Na papier do pieczenia za pomocą szpatułki nanosimy odrobinę czekolady i rozsmarowujemy, aby utworzyć czekoladowe płaty. Wstawiamy do lodówki aż do zastygnięcia.
  5. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch wyciągniętego z zamrażarki ciasta marchewkowego.
  6. Gdy płaty czekoladowe zaschną używamy ich do ozdobienia tortu. Na wierzch kładziemy kilka świeżych truskawek.



Letnie owoce 2

Inne posty.

0 komentarze