Letnia sałatka fit z młodymi ziemniakami w mundurkach, cieciorką i dressingiem francuskim.
13:25:00Jakiś czas mnie tu nie było, ale teraz nadrabiam z nawiązką. Dzisiaj przepis cudowny, taki wiejski i naturalny. Kojarzy mi się z dzieciństwem na wsi i domem rodzinnym mojego Taty, gdzie Babcia Helenka zawsze podawała nam takie właśnie sałatki. To przepis, który sprawdza się zawsze, bo praca przy jego wykonaniu ograniczona jest do minimum i sałatka „robi się” w kilka minut. Połączenie smacznych ziemniaczków i cieciorki z dodatkiem intensywnego dressingu francuskiego jest niesamowite. Polecam z kromką żytniego chleba lub mięsem. Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- młode ziemniaczki w łupinach (im mniejsze tym lepiej)
- puszka cieciorki konserwowej
- duża cebula
- ocet winny
- musztarda
- sól, pieprz, chilli
- natka pietruszki, szczypiorek lub cebulka dymka
WYKONANIE:
- Ziemniaki płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Cebulę kroimy w cieniutką kosteczkę (jak szybko pokroić cebulę w kostkę – KLIK)
- Ocet, musztardę i przyprawy mieszamy z odrobiną wody aż do połączenia składników.
- Ziemniaki przelewamy zimną wodą aby ostygły, łączymy je z odsączoną cieciorką, cebulą i sosem.
- Obsypujemy posiekaną cebulką dymką.
Ponadto serdecznie zapraszam na stronę www.warzywneinspiracje.pl
0 komentarze