Dietetyczna sałatka z rukolą, jajem, serem feta, rzodkiewką i kukurydzą w miseczce z naleśnika pełnoziarnistego.
19:14:00
Okazuje się, że naleśniki to niekoniecznie oklepane i nudne rozwiązanie. Ostatnio, przy okazji przygotowywania przepisu konkursowego wpadłam na pomysł wykorzystania ich w bardziej ambitny sposób. Jako miseczki do sałatki z rukoli, jaja, rzodkiewki, kukurydzy i sera feta sprawdziły się wybitnie.
Całość wygląda i smakuje świetnie, a przepis to idealna
propozycja na imprezowe menu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
NALEŚNIK ( na 5-7 cieniutkich sztuk):
- 2/3 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej typu 2000
- 1 jajko
- woda
- sól
SAŁATKA:
- 2/3 opakowania rukoli
- 2 jaja
- 1/3 opakowania sera feta
- kilka rzodkiewek
- kilka łyżek kukurydzy z chilli Bonduelle
- sól, pieprz, chilli
- opcjonalnie łyżka jogurtu
WYKONANIE:
1.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
2.Składniki na naleśniki łączymy i smażymy cienko na nagrzanej patelni teflonowej.
3.Naleśniki umieszczamy w formach na babeczki, tak aby utworzyły się z nich miseczki.
4.Pieczemy około 15-20 minut.
5.Jaja gotujemy i kroimy dowolnie, ser feta kroimy w kosteczkę, dodajemy kukurydzę i rzodkiewki.
6.Doprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy.
7.Dorzucamy rukolę i ponownie mieszamy przez kilka minut.
8.Gotowe formy naleśnikowe wypełniamy przygotowaną sałatką.
9.Smacznego! :)
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl.
0 komentarze