gry online

Dietetyczna sałatka z rukolą, jajem, serem feta, rzodkiewką i kukurydzą w miseczce z naleśnika pełnoziarnistego.

19:14:00


Okazuje się, że naleśniki to niekoniecznie oklepane i nudne rozwiązanie. Ostatnio, przy okazji przygotowywania przepisu konkursowego wpadłam na pomysł wykorzystania ich w bardziej ambitny sposób. Jako miseczki do sałatki z rukoli, jaja, rzodkiewki, kukurydzy i sera feta sprawdziły się wybitnie. Całość wygląda i smakuje świetnie, a przepis to idealna propozycja na imprezowe menu. Polecam :)




SKŁADNIKI:

NALEŚNIK ( na 5-7 cieniutkich sztuk):

  • 2/3 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej typu 2000
  • 1 jajko
  • woda
  • sól

SAŁATKA:

  • 2/3 opakowania rukoli
  • 2 jaja
  • 1/3 opakowania sera feta
  • kilka rzodkiewek
  • kilka łyżek kukurydzy z chilli Bonduelle
  • sól, pieprz, chilli
  • opcjonalnie łyżka jogurtu


WYKONANIE:

1.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
2.Składniki na naleśniki łączymy i smażymy cienko na nagrzanej patelni teflonowej.
3.Naleśniki umieszczamy w formach na babeczki, tak aby utworzyły się z nich miseczki.
4.Pieczemy około 15-20 minut.
5.Jaja gotujemy i kroimy dowolnie, ser feta kroimy w kosteczkę, dodajemy kukurydzę i rzodkiewki.
6.Doprawiamy i bardzo dokładnie mieszamy.
7.Dorzucamy rukolę i ponownie mieszamy przez kilka minut.
8.Gotowe formy naleśnikowe wypełniamy przygotowaną sałatką.
9.Smacznego! :)


Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl.

W parze z sałatką

Inne posty.

0 komentarze