gry online

Pieczone warzywa z sosem jogurtowo-pomidorowym.

22:49:00




Fajny, szybki przepis na danie, które robi się samo. Zostawiamy na 30 minut, po czym wracamy i jemy. Czy może być coś lepszego? :) W założeniu jest to danie wegetariańskie, ale możecie dodać do niego klopsiki, kurczaka w dowolnej formie, świetnie też sprawdzi się stek lub szaszłyk. Bardzo ważne jest intensywne przyprawienie i cierpliwość, tak aby warzywa były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam ! :)


SKŁADNIKI:
  • 1 duży ziemniak
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • mały seler
  • kilka różyczek brokułu
  • duże pieczarki
  • fasola szparagowa
  • sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek

SOS:
  • dwie łyżki sosu pomidorowego lub łyżka przecieru ( ewentualnie ketchup )
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

WYKONANIE:


  1. Ziemniaka gotujemy ok 8-10 minut w osolonej wodzie, po czym kroimy w łódeczki.
  2. Brokuł obieramy i rozdzielamy na drobinki.
  3. Pieczarki myjemy i kroimy na grube, duże pasy.
  4. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy fasolkę i włoszczyznę.
  5. Wlewamy łyżeczkę oliwy, wyciskamy 2-3 ząbki.
  6. Całość mieszamy aby dokładnie pokryć warzywa i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Inne posty.

0 komentarze