Pieczone warzywa z sosem jogurtowo-pomidorowym.
22:49:00Fajny, szybki przepis na danie, które robi się samo. Zostawiamy na 30 minut, po czym wracamy i jemy. Czy może być coś lepszego? :) W założeniu jest to danie wegetariańskie, ale możecie dodać do niego klopsiki, kurczaka w dowolnej formie, świetnie też sprawdzi się stek lub szaszłyk. Bardzo ważne jest intensywne przyprawienie i cierpliwość, tak aby warzywa były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- 1 duży ziemniak
- marchewka
- mała pietruszka
- mały seler
- kilka różyczek brokułu
- duże pieczarki
- fasola szparagowa
- sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pieprz, czosnek
SOS:
- dwie łyżki sosu pomidorowego lub łyżka przecieru ( ewentualnie ketchup )
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Ziemniaka gotujemy ok 8-10 minut w osolonej wodzie, po czym kroimy w łódeczki.
- Brokuł obieramy i rozdzielamy na drobinki.
- Pieczarki myjemy i kroimy na grube, duże pasy.
- Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy fasolkę i włoszczyznę.
- Wlewamy łyżeczkę oliwy, wyciskamy 2-3 ząbki.
- Całość mieszamy aby dokładnie pokryć warzywa i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
0 komentarze