Pierś z kurczaka z pieczoną sałatą rzymską, dietetycznym sosem aioli i serem gorgonzola.
12:51:00
Lubię łamać stereotypy. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pewnie brzmi zaskakująco… Zamiast sałatki czy surówki podałam sałatę na ciepło.. prosto z grilla. :) Jest miękka, aromatyczna i bardzo sycąca, dodatkowo wprowadza różnorodność w codziennym menu. Do tego dołączyłam mocno doprawioną pierś z kurczaka i sos aioli, zwany również „masłem Prowansji”. Konsystencją i smakiem bardziej przypomina on jednak majonez i jest niesamowity! Całość komponuje się dzięki niemu znakomicie, a potrawa jest wykwintna i możecie podać ją nawet na uroczyste okazje. Polecam :)
SKŁADNIKI:
- 1 sałata rzymska
- ½ piersi z kurczaka
- ½ szklanki mleka 1%
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- sok z ½ limonki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli
WYKONANIE:
- Sałatę przekrajamy na pół i grillujemy około 5 minut z każdej strony.
- Kurczaka doprawiamy i grillujemy około 10 minut.
- Do miski nałożonej na garnek z gotującą wodą wlewamy mleko, sok z limonki i musztardę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.
- Delikatnie podgrzewamy około 5 minut, po tym czasie wbijamy żółtko.
- Sos mieszamy bez przerwy szybkimi ruchami około 7 minut, aby uzyskał puszystą konsystencję.
- Gotowe :)
0 komentarze