gry online

Pierś z kurczaka z pieczoną sałatą rzymską, dietetycznym sosem aioli i serem gorgonzola.

12:51:00


Lubię łamać stereotypy. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pewnie brzmi zaskakująco… Zamiast sałatki czy surówki podałam sałatę na ciepło.. prosto z grilla. :) Jest miękka, aromatyczna i bardzo sycąca, dodatkowo wprowadza różnorodność w codziennym menu. Do tego dołączyłam mocno doprawioną pierś z kurczaka i sos aioli, zwany również „masłem Prowansji”. Konsystencją i smakiem bardziej przypomina on jednak majonez i jest niesamowity! Całość komponuje się dzięki niemu znakomicie, a potrawa jest wykwintna i możecie podać ją nawet na uroczyste okazje. Polecam :)


SKŁADNIKI:
  • 1 sałata rzymska
  • ½ piersi z kurczaka
  • ½ szklanki mleka 1%
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli


WYKONANIE:

  1. Sałatę przekrajamy na pół i grillujemy około 5 minut z każdej strony.
  2. Kurczaka doprawiamy i grillujemy około 10 minut.
  3. Do miski nałożonej na garnek z gotującą wodą wlewamy mleko, sok z limonki i musztardę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy.
  4. Delikatnie podgrzewamy około 5 minut, po tym czasie wbijamy żółtko.
  5. Sos mieszamy bez przerwy szybkimi ruchami około 7 minut, aby uzyskał puszystą konsystencję.
  6. Gotowe :)


Inne posty.

0 komentarze