gry online

Kurczak z brązowym ryżem w sosie słodko-kwaśnym.

15:14:00




Uwielbiam orientalną kuchnię. Ze względu na smak, aromat, ostrość i mnogość barw… to tylko nieliczne z jej plusów. Dla mnie świetną zabawą jest modyfikowanie przepisów tak, aby pozbawić ich zbędnych kalorii i tłuszczu, ale nie ograniczając smaku. Chociaż na co dzień zależy mi na gotowaniu tanich i szybkich dań, czasem rezerwuję trochę czasu i przyrządzam ten sos. Warto również zainwestować w składniki, bo chociaż jest ich sporo, to przecież większość z nich użyjemy jeszcze niejednokrotnie. Czasem w znanych marketach na  "L" czy "B" organizowane są kampanie tygodniowe pod szyldem kuchni orientalnej. Można wtedy kupić tanie i dobre składniki :)   Według mnie również bardzo ważne jest przygotowywanie dania w woku, a jeśli go nie posiadacie, to patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana. Dzięki temu aromat składników będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Polecam ! :)


SKŁADNIKI:

  • 150  ml soku pomidorowego
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka ( można pominąć )
  • 1 żółta papryka ( można pominąć )
  • ¼ dużego ananasa
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 łyżki startego na drobnych oczkach świeżego imbiru ( można użyć w proszku ) 
  • 3 kopiaste łyżki pędów bambusa
  • 3 kopiaste łyżki kukurydzy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( wyciskam ze świeżych pomarańczy )
  • 1 łyżeczka lnu mielonego ( w oryginale jest to mąka ziemniaczana, można również użyć łyżeczki skrobi kukurydzianej)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • woreczek ryżu brązowego

WYKONANIE:

  1. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem, octem, sosem sojowym, startym na tarce czosnkiem oraz imbirem. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Na rozgrzanego woka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i cebulę. Gdy trochę się przesmażą dodajemy mięso. Następnie dodajemy świeżą paprykę, sos pomidorowy i dusimy aż warzywa będą miękkie.
  3. W międzyczasie obieramy ananas i kroimy w kosteczkę. Przy okazji krojenia na desce staramy się zachować jak największa ilość soku, który z niego wypłynie.
  4. Ananasa wraz z sokiem, pędy bambusa, kukurydzę,  sok z limonki oraz cukier i obie pokrojone w kostkę papryki dorzucamy do sosu i gotujemy kilka kolejnych minut.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Len mielony lub skrobię kukurydzianą mieszamy z sokiem z pomarańczy i wlewamy do sosu cały czas mieszając.
  7. Odstawiamy, na chwilę aby całość zgęstniała.

Inne posty.

0 komentarze