Kurczak z brązowym ryżem w sosie słodko-kwaśnym.
15:14:00Uwielbiam orientalną kuchnię. Ze względu na smak, aromat, ostrość i mnogość barw… to tylko nieliczne z jej plusów. Dla mnie świetną zabawą jest modyfikowanie przepisów tak, aby pozbawić ich zbędnych kalorii i tłuszczu, ale nie ograniczając smaku. Chociaż na co dzień zależy mi na gotowaniu tanich i szybkich dań, czasem rezerwuję trochę czasu i przyrządzam ten sos. Warto również zainwestować w składniki, bo chociaż jest ich sporo, to przecież większość z nich użyjemy jeszcze niejednokrotnie. Czasem w znanych marketach na "L" czy "B" organizowane są kampanie tygodniowe pod szyldem kuchni orientalnej. Można wtedy kupić tanie i dobre składniki :) Według mnie również bardzo ważne jest przygotowywanie dania w woku, a jeśli go nie posiadacie, to patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana. Dzięki temu aromat składników będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- 150 ml soku pomidorowego
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka ( można pominąć )
- 1 żółta papryka ( można pominąć )
- ¼ dużego ananasa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/2 łyżki startego na drobnych oczkach świeżego imbiru ( można użyć w proszku )
- 3 kopiaste łyżki pędów bambusa
- 3 kopiaste łyżki kukurydzy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( wyciskam ze świeżych pomarańczy )
- 1 łyżeczka lnu mielonego ( w oryginale jest to mąka ziemniaczana, można również użyć łyżeczki skrobi kukurydzianej)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- woreczek ryżu brązowego
WYKONANIE:
- Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem, octem, sosem sojowym, startym na tarce czosnkiem oraz imbirem. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Na rozgrzanego woka wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i cebulę. Gdy trochę się przesmażą dodajemy mięso. Następnie dodajemy świeżą paprykę, sos pomidorowy i dusimy aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie obieramy ananas i kroimy w kosteczkę. Przy okazji krojenia na desce staramy się zachować jak największa ilość soku, który z niego wypłynie.
- Ananasa wraz z sokiem, pędy bambusa, kukurydzę, sok z limonki oraz cukier i obie pokrojone w kostkę papryki dorzucamy do sosu i gotujemy kilka kolejnych minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Len mielony lub skrobię kukurydzianą mieszamy z sokiem z pomarańczy i wlewamy do sosu cały czas mieszając.
- Odstawiamy, na chwilę aby całość zgęstniała.
0 komentarze