Czekoladowy budyń jaglany w czekoladowej miseczce.
10:24:00Deser z serii tych, które można nazwać kołem ratunkowym. Niespodziewani goście, czyli sytuacja, w której każdy chociaż raz się znalazł. Najgorzej jest, gdy w lodówce nie mamy nic konkretnego. Aż ciężko uwierzyć, jak wielką moc w takiej chwili może mieć dobrze zrobiony mus czekoladowy. Prosty, szybki w przygotowaniu.. Zrobiony wręcz z niczego ;) Ostatnio, mając w domu jedynie kaszę, kakao, czekoladę i kilka dodatków musiałam się ostro natrudzić. I udało się. Goście byli zachwyceni, a ja zażegnałam kryzys. Oczywiście ten deser ma wiele plusów. Oprócz prostoty przygotowania jest również zdrowy i lekki. Czego chcieć więcej ? ; ) Polecam.
SKŁADNIKI:
BUDYŃ:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 płaskie łyżki dobrej jakości kakao bez cukru
- duża łyżka stewii lub ksylitolu
- łyżka miodu
- cukier wanilinowy DELECTA
MISECZKA:
- ½ tabliczki białej czekolady
- balon
- kropla oliwy
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na budyń blenderujemy na idealnie gładką masę.
- Dodajemy cukier wanilinowy DELECTA.
- Balona dmuchamy do rozmiarów naszej miseczki i smarujemy kroplą oliwy.
- Zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na talerzu do lodówki.
- Gdy czekolada zastygnie rozbijamy balon i podajemy deser.

0 komentarze