Sernikowe bezy z sosem malinowym i cukrem fiołkowym
10:32:00
Kto nie lubi sprawiać radości swoim
bliskim? Dla mnie uśmiech rodziny był
zawsze celem samym w sobie. A największą przyjemność sprawia mi, gdy dzięki
mojej pasji na ich twarzach zamiast smutku i złości pojawia się radość. Przepis na moje bezy to również przepis
na uśmiech mojego siostrzeńca, który ostatnio przeżył codzienny, a niezwykłe
dla niego doświadczenie. Nadszedł czas
zmiany przedszkola. Ot, niby nic, a jednak dla Malucha to zawsze wielkie
przeżycie. Płacz i „humorki” wcale mnie więc nie zdziwiły. Jednak na wielki
płacz najlepsza jest wielka porcja pysznego i zdrowego deseru przygotowanego
przez ukochaną Ciocię i zabawa na świeżym powietrzu ;) Zabrałam więc siostrzeńca na wyprawę w
celu znalezienia fiołków. Przygotowałam z nich
GENIALNY cukier fiołkowy. Po powrocie do domu ubiliśmy jajka i
przyrządziliśmy bezy, do których dodałam przyprawę do sernika firmy DELECTA. Nadało im to wyjątkowego, niepowtarzalnego aromatu. Całość polałam sosem
malinowy i mogliśmy zajadać. Oczywiście o łzach i smutku nie było już mowy ;)
Polecam.
SKŁADNIKI:
BEZY:
- 5 białek jajka
- łyżeczka twarogu chudego
- przyprawa do sernika DELECTA
- cukier wanilinowy DELECTA
- łyżka ksylitolu lub stewii
CUKIER FIOŁKOWY:
- 1/2 szklanki cukru, ksylitolu lub stewii
- 1/2 szklanki płatków fiołków
SOS MALINOWY:
- szklanka świeżych lub mrożonych malin
- łyżka miodu
- odrobina wody gazowanej
WYKONANIE:
- Białka ubijamy.
- Dodajemy cukier wanilinowy DELECTA, przyprawe do sernika DELECTA, łyżke ksylitolu lub stewii oraz ser.
- Piekarnik nagrzewamy do 135 stopni.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego delikatnie wyciskamy bezy.
- Pieczemy 30 minut.
- W międzyczasie szklankę malin miksujemy z łyżką miodu i odrobiną wody gazowanej.
- ½ szklanki cukru, ksylitolu lub stewii mielimy w moździerzu z ½ szklanki płatków fiołka.
- Wystudzone bezy polewamy sosem i obsypujemy cukrem fiołkowym.

1 komentarze
Cukier fiołkowy - mistrzostwo!
OdpowiedzUsuń