Domowy ketchup.
19:00:00
Domowy ketchup to jeden z moich ulubionych dodatków. Mówiąc szczerze, początkowo byłam nastawiona do niego dość sceptycznie i wątpiłam, że dorówna smakiem gotowym produktom. Spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Do mojego przepisu użyłam pomidorów z mojego ogródka, jednak te sklepowe sprawdzą się równie ... smacznie. :) Polecam.
SKŁADNIKI:
- 1-1,5 kg pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli ( można pominąć )
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Sposób na szybkie obranie pomidora tutaj (KLIK).
- Razem z posiekanym selerem i chilli oraz wyciśniętym czosnkiem wrzucamy wszystko do garnka.
- Całość dusimy na wolnym ogniu dopóki pomidory nie zamienią się w papkę.
- Otrzymaną masę doprawiamy i miksujemy w blenderze, warto również przetrzeć ketchup przez sitko o gęstych oczkach.
- Przelewamy do słoika, zakręcamy. Dla pewności można zagotować.
Gotowe ! :)
3 komentarze
Zazdroszczę Ci własnych pomidorów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Dziękuje. ;)
UsuńMusi być pyszny. Fajnie, że jest lekko pikantny. Witam w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń