Mazurek kokosowy z ganache czekoladowym na tarcie z masla orzechowego.
16:14:00Mazurek to klasyczna potrawa wielkanocna, która gości na większości polskich stołów. W tym roku zdecydowałam się na oryginalną, nieprzeciętną wersję z tartą z masła orzechowego. Przepis odnalazłam na blogu Moje Wypieki (KLIK), jednak znacznie go zmodyfikowałam. Zapraszam na mazurek kokosowy z czekoladowym ganache na tarcie z masła orzechowego.
SKŁADNIKI:
TARTA:
- 200 g krakersów maślanych
- 140 g masła orzechowego
- 50 g cukru
KREM KOKOSOWY:
- 2 serki mascarpone (ok. 250 g )
- wiórki kokosowe
- 3 łyżki cukru pudru
GANACHE CZEKOLADOWE:
- 200 ml śmietanki 36%
- kostka czekolady mlecznej lub gorzkiej
WYKONANIE:
- Składniki na tarte połączyć do uzyskania struktury mokrego piasku.
- Wysmarowanej masłem tarte wypełniamy ciastem.
- Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
- Składniki kremu mieszamy i wykładamy na podpieczoną formę.
- Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy! ) i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę.
- Gdy sos się rozpuści wlewamy go na tartę.
- Odkładamy do lodówki.
- Gotowe ! :)
3 komentarze
Wciąż pamiętam jego smak :) Niebo w Gębie :D
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu na mazurek! wygląda to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie