Domowa szynka z indyka z dodatkiem grzybków marynowanych.
15:56:00
O zaletach domowych wędlin pisałam już przy okazji szynki z kurczaka (KLIK). Dziś z okazji nachodzących świąt chcę przedstawić Wam mój sposób na smaczną domową wędlinę, która będzie idealnym wyborem na świąteczny stół. Dzięki uprzejmości firmy TRADISMAK miałam możliwość recenzowania jednego z moich ulubionych urządzeń - szynkowaru. Egzemplarz, który otrzymałam, to solidny, świetnie wykonany pojemnik, w którym sprasujemy oraz zagotujemy szynkę. Otrzymana wędlina jest krucha, aromatyczna i zdrowa. Polecam :)
SZYNKA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
- pierś z indyka ( 200-300 g )
- 3 udka z kurczaka
- kilka marynowanych pieczarek
- sól, pieprz, papryka, suszona cebulka
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki peklosoli
WYKONANIE:
- Udka obieramy, mielimy i doprawiamy przyprawami.
- Pieczarki kroimy w kostkę i łączymy z mięsem z udek.
- Do masy wsypujemy żelatynę i peklosól.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Na dno szynkowaru kładziemy pierś z indyka, po czym dodajemy masę z udek i grzybków.
- Szynkowar zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Po tym czasie wkładamy urządzenie do garnka z gotującą wodą ( powinna sięgać do poziomu 3/4 szynkowaru ) i parzymy przez 90 minut.
- Po tym czasie wkładamy szynkę do lodówki na noc.
- Gotowe :)
SCHAB Z KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI:
- 70-80 dag schabu bez kości
- pętko kiełbasy
- przyprawa Natura Smak John ( cebula, papryka, curry, pieprz, sól )
WYKONANIE:
- W schabie robimy dziurę za pomocą długiego noża i wkładamy w nią kiełbasę.
- Mięso nacieramy przyprawą.
- Umieszczamy w szynkowarze i parzymy 90 minut.
- Produkt możemy jeść kolejnego dnia po wyciągnięciu z lodówki :)
0 komentarze