gry online

Domowa szynka z indyka z dodatkiem grzybków marynowanych.

15:56:00


O zaletach domowych wędlin pisałam już przy okazji szynki z kurczaka (KLIK). Dziś z okazji nachodzących świąt chcę przedstawić Wam mój sposób na smaczną domową wędlinę, która będzie idealnym wyborem na świąteczny stół. Dzięki uprzejmości firmy TRADISMAK miałam możliwość recenzowania jednego z moich ulubionych urządzeń - szynkowaru. Egzemplarz, który otrzymałam, to solidny, świetnie wykonany pojemnik, w którym sprasujemy oraz zagotujemy szynkę. Otrzymana wędlina jest krucha, aromatyczna i zdrowa. Polecam :)

SZYNKA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

  • pierś z indyka ( 200-300 g )
  • 3 udka z kurczaka
  • kilka marynowanych pieczarek
  • sól, pieprz, papryka, suszona cebulka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki peklosoli
WYKONANIE:
  1. Udka obieramy, mielimy i doprawiamy przyprawami.
  2. Pieczarki kroimy w kostkę i łączymy z mięsem z udek.
  3. Do masy wsypujemy żelatynę i peklosól.
  4. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Na dno szynkowaru kładziemy pierś z indyka, po czym dodajemy masę z udek i grzybków.
  6. Szynkowar zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  7. Po tym czasie wkładamy urządzenie do garnka z gotującą wodą ( powinna sięgać do poziomu 3/4 szynkowaru ) i parzymy przez 90 minut.
  8. Po tym czasie wkładamy szynkę do lodówki na noc.
  9. Gotowe :)

SCHAB Z KIEŁBASĄ
SKŁADNIKI:
  • 70-80 dag schabu bez kości
  • pętko kiełbasy
  • przyprawa Natura Smak John ( cebula, papryka, curry, pieprz, sól )
WYKONANIE:
  1. W schabie robimy dziurę za pomocą długiego noża i wkładamy w nią kiełbasę. 
  2. Mięso nacieramy przyprawą.
  3. Umieszczamy w szynkowarze i parzymy 90 minut. 
  4. Produkt możemy jeść kolejnego dnia po wyciągnięciu z lodówki :)

Inne posty.

0 komentarze