Domowy chleb zytni z ziarnami słonecznika,dyni,lnu oraz konopii siewnej.
18:56:00
Ostatnio dostałam paczkę pełną nasion od firmy ZIARENKOWO. Jako, że w moim domu często piecze się prawdziwy chleb, były one dla mnie bardzo pozytywnym prezentem. Do powyższego chlebka użyłam mieszanki o nazwie " Euforia ", w której skład wchodzą nasiona słonecznika, dyni, lnu, oraz konopii siewnej. Zdecydowanie polecam nasiona tej firmy - są smaczne, świeże, przygotowane w ekologiczny sposób. Ponadto,jak głosi ulotka, pochodzą one z terenu UE. Zapraszam do pieczenia. :)
- około 1/2 szklanki domowego zakwasu żytniego ( przepis niebawem )
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1/2 paczki nasion " Euforia " firmy Ziarenkowo
- łyżka soli
WYKONANIE:
- Składniki mieszamy i umieszczamy w przykrytej formie na 3-5 godzin.
- Wyrośnięty chleb posypujemy odrobiną ziaren.
- Pieczemy w 230 stopniach przez około godzinę.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i odstawiamy do wystygnięcia na kratkę piekarnika.
- Smacznego :)
2 komentarze
Ale bym zjadła kanapeczki z takim pysznym chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńco domowy chlebek to domowy. :)
OdpowiedzUsuń