gry online

Drożdżowe ślimaczki jagodowe.

19:29:00



Te słodkie drożdżówki są naprawdę wyjątkowe.Można wykonać je z dowolnych owoców,takich jak maliny,ostrężyny,borówki,porzeczki lub jabłka. Świetnie smakują też z nadzieniem twarogowo-cynamonowym.Wykonanie ciasta jest bajecznie proste. Polecam ! :)


SKŁADNIKI:

NADZIENIE:
  • dowolna ilość borówek ( im więcej tym lepiej)
  • cukier wanilinowy
CIASTO:
  • składniki na ciasto znajdziecie w tym przepisie

DODATKOWO:
  • cukier puder
  • roztrzepane jajko
WYKONANIE:
  1. Ciasto drożdżowe wykonujemy według przepisu na słodkie ciasto drożdżowe.
  2. Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na duży,płaski prostokąt i dokładnie posypujemy jagodami,zostawiając odrobinę przestrzeni przy zewnętrznych krawędziach.
  3. Owoce posypujemy cukrem pudrem.
  4. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon,następnie kroimy co 10 cm.
  5. Uzyskane ślimaczki układamy na naoliwionej blaszce.Pamiętajmy o odstępach,gdyż drożdżówki odrobinę urosną.
  6. Odstawiamy do wyrośnięcia,w tym czasie nagrzewamy piekarnik o 150 stopni.
  7. Gdy piekarnik będzie nagrzany,smarujemy ciastka rozkłóconym jajkiem i wsadzamy do piekarnika.
  8. Pieczemy aż do uzyskania złocistego koloru. 
  9. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! :)





Inne posty.

6 komentarze

  1. Wyglądają cudownie! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne muszą byc takie zawijance..

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co z jagodami :) Cudnie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką amatorką borówek, dla smaku i zdrowia a Twoje ślimaczki kuszące i piękne. Czuję w Twoich dłoniach i umyśle zapał i talent

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślimaczki cudowne. Ale ja bym zamieniła borówki na jagody bo jagody uwielbiam zdecydowanie bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ślimaczki idealnie smakują z każdym nadzieniem ;) słodkie czy słone ... Zawsze są pyszne ;)

      Usuń