Drożdżowe ślimaczki jagodowe.
19:29:00
Te słodkie drożdżówki są naprawdę wyjątkowe.Można wykonać je z dowolnych owoców,takich jak maliny,ostrężyny,borówki,porzeczki lub jabłka. Świetnie smakują też z nadzieniem twarogowo-cynamonowym.Wykonanie ciasta jest bajecznie proste. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
NADZIENIE:
- dowolna ilość borówek ( im więcej tym lepiej)
- cukier wanilinowy
CIASTO:
- cukier puder
- roztrzepane jajko
WYKONANIE:
- Ciasto drożdżowe wykonujemy według przepisu na słodkie ciasto drożdżowe.
- Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je na duży,płaski prostokąt i dokładnie posypujemy jagodami,zostawiając odrobinę przestrzeni przy zewnętrznych krawędziach.
- Owoce posypujemy cukrem pudrem.
- Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon,następnie kroimy co 10 cm.
- Uzyskane ślimaczki układamy na naoliwionej blaszce.Pamiętajmy o odstępach,gdyż drożdżówki odrobinę urosną.
- Odstawiamy do wyrośnięcia,w tym czasie nagrzewamy piekarnik o 150 stopni.
- Gdy piekarnik będzie nagrzany,smarujemy ciastka rozkłóconym jajkiem i wsadzamy do piekarnika.
- Pieczemy aż do uzyskania złocistego koloru.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! :)
6 komentarze
Wyglądają cudownie! Muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne muszą byc takie zawijance..
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z jagodami :) Cudnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką amatorką borówek, dla smaku i zdrowia a Twoje ślimaczki kuszące i piękne. Czuję w Twoich dłoniach i umyśle zapał i talent
OdpowiedzUsuńŚlimaczki cudowne. Ale ja bym zamieniła borówki na jagody bo jagody uwielbiam zdecydowanie bardziej :)
OdpowiedzUsuńTe ślimaczki idealnie smakują z każdym nadzieniem ;) słodkie czy słone ... Zawsze są pyszne ;)
Usuń