Tradycyjny włoski sos bolognese.
17:47:00
Dziś prezentuje przepis na pyszny i niepowtarzalny włoski sos bolognese. Jest on niezastąpiony,można wykorzystać go na wiele różnych sposobów, a smak... Sami się przekonajcie. Polecam !
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg dobrego mięsa mielonego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- marchew
- seler
- 2 małe lub 1 duży przecier pomidorowy
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- gałka muszkatołowa,bazylia,oregano,słodka papryka,sól,pieprz
WYKONANIE:
- Marchewkę i seler kroimy w słupki i podsmażamy na oleju wraz z cebulą i czosnkiem.
- Gdy warzywa się zarumienią wrzucamy mięso mielone.
- Mocno doprawiamy.
- Gdy mięso się usmaży dodajemy przeciery pomidorowe i dokładnie mieszamy.
- Dolewamy bulion drobiowy i zagotowujemy,po czym zmniejszamy ogień.
- Aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję gotujemy go min.1,5 godziny.Nie przykrywamy garnka całkiem,gdyż sos musi się zredukować.
- Podczas gotowania doprawiamy według uznania.
- Po zagotowaniu sos staje się gęsty i aromatyczny.Podajemy z makaronem tagiatelle i serem.
SMACZNEGO :)
2 komentarze
Właśnie taki sos boloński lubię :)
OdpowiedzUsuńNajprawdziwszy i najlepszy ;)
Usuń