gry online

Tradycyjny włoski sos bolognese.

17:47:00

Dziś prezentuje przepis na pyszny i niepowtarzalny włoski sos bolognese. Jest on niezastąpiony,można wykorzystać go na wiele różnych sposobów, a smak... Sami się przekonajcie. Polecam ! 



SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg dobrego mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • marchew
  • seler
  • 2 małe lub 1 duży przecier pomidorowy
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • gałka muszkatołowa,bazylia,oregano,słodka papryka,sól,pieprz


WYKONANIE:
  1. Marchewkę i seler kroimy w słupki i podsmażamy na oleju wraz z cebulą i czosnkiem.
  2. Gdy warzywa się zarumienią wrzucamy mięso mielone.
  3. Mocno doprawiamy.
  4. Gdy mięso się usmaży dodajemy przeciery pomidorowe i dokładnie mieszamy.
  5. Dolewamy bulion drobiowy i zagotowujemy,po czym zmniejszamy ogień.
  6. Aby sos uzyskał odpowiednią konsystencję gotujemy go min.1,5 godziny.Nie przykrywamy garnka całkiem,gdyż sos musi się zredukować.
  7. Podczas gotowania doprawiamy według uznania.
  8. Po zagotowaniu sos staje się gęsty i aromatyczny.Podajemy z makaronem tagiatelle i serem.
SMACZNEGO :)





Inne posty.

2 komentarze