Chleb z kiełbasą, czyli tradycyjny murzyn wielkanocny.
12:44:00
Wielkanocny murzyn to absolutna tradycja. W tym roku pierwszy raz w życiu zdecydowałam się upiec to cudeńko.Opłaciło się, gdyż wyszedł wyjątkowo pyszny,a rodzina tak go pokochała,że nawet w ciągu roku piekę go w formie przekąski. Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki
- 150 ml wody
- 30 g drożdży
- jajko
- sól,cukier,czosnek w proszku
- 4 białe kiełbasy
WYKONANIE:
- Ciasto wykonujemy według tego przepisu.
- Po wyrośnięciu rozwałkowujemy je na płaski placek i zawijamy w niego kiełbasy.
- Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach , aż uzyska złoty kolor.
SMACZNEGO ! :)
0 komentarze