Drożdżowy koszyk wielkanocny.
13:42:00Koszyczek wydawał się trudny do wykonania, ale ostatecznie wyszedł jak należy. To efektowna ozdoba na świątecznym stole, a przygotowanie go zapewni sporo frajdy. Polecam !
SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanka oleju
- 1/4 szklanka cukru
- jajko
- 1/2 szkl.wody
- 1/2 szkl.mleka
- 30 g drożdzy
- pół łyżeczki soli
WYKONANIE:
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy płasko i kroimy na 2cm paseczki.
- Układamy je promieniście na żaroodpornej misce okrytej folią aluminiową i przekładamy kolejnymi paskami w poprzek.
- Gotowy koszyk smarujemy jajem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, aż się zarumieni. Koszyczek musi być brązowy i dobrze wypieczony.
- Z pozostałego ciasta pleciemy warkocza, następnie na kawałku folii obrysowujemy miskę i w ten sposób tworzymy okrąg, który później również smarujemy jajkiem i pieczemy, aż uzyska brązowy kolor. Umieszczamy go na koszyku i przyczepiamy wykałaczkami.
- Rączkę tworzymy z uplecionego warkocza nałożonego na miskę. Jego również dobrze wypiekamy, a później doczepiamy wykałaczką.
Koszyczki można ozdobić wstążka.
0 komentarze