Alternatywna lasagne z szynką i pieczarkami.
19:45:00
Lasagne to bardzo znana i powszechnie lubiana potrawa. W podstawowej wersji podawana jest z mięsnym sosem bolognese i serem mozarellą , nie znaczy to jednak , iż urozmaicony przepis nie jest równie smaczny.
SKŁADNIKI :
SOS POMIDOROWY:
- 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- bazylia,tymianek,oregano,sól,pieprz
- łyżka mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- Pomidory wlewamy do wysokiego naczynia , dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy , następnie miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.Tak przygotowany sos umieszczamy w lodówce.
- Pieczarki oraz cebulę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na łyżce oleju. Pod koniec smażenia sypiemy sporą garścią oregano , dodajemy sól i pieprz.
- Usmażone warzywa mieszamy z sosem pomidorowym.
- Makaron lasagne układamy w brytfannie , następnie kładziemy warstwę sosu pomidorowego.
- Na wierzch kładziemy pokrojony w paski żółty ser oraz dwa plastry szynki.
- Kładziemy kolejny płat makaronu , tym razem smarując go sosem beszamelowym.
- Czynność powtarzamy tworząc po dwie warstwy każdego sosu.
- Ostatnią warstwę naszej lasagne polewamy sosem pomidorowym i gęsto obsypujemy serem.
- Zapiekamy pod przykryciem w 180°C przez około 40 minut.
0 komentarze