gry online

Ciasto a'la snikers , czyli znikające w 10 minut .

19:20:00


W końcu zdecydowałam się na zrobienie tego ciasta. Zawsze wydawało mi się zbyt skomplikowane , twierdziłam , że na pewno mi nie wyjdzie. W końcu się odważyłam ... i następnego dnia rano go nie było ;)
Polecam , gdyż jest na prawdę NIESAMOWITE !  Smakuje genialnie , a wykonanie go daje duużo satysfakcji . 

CIASTO(3 blaty) :
  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Polewa orzechowa:


  • 1/2 kostki margaryny (10 dag)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów, dowolnego rodzaju 





W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.

Krem 1
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
Budyń przyrządzamy jak na opakowaniu , jednak wlewamy 1/2 szklanki mleka mniej. Dosypujemy mąkę i cukier . Gotowe ;)

Krem 2
  • mała puszka masy kajmakowej ( wystarczy ok.200 gram )
WYKONANIE:
  1. Dużą (najlepiej większą od wymiarów ciasta) , gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny.
  2. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną 
  3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
  4. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką,
  5. Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. 
  6. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. 
  7. Pierwszy blat posmarować wystudzoną masą budyniową , kolejny masą kajmakową , na sam wierzch położyć blat z orzechami.
  8. Odstawić na noc do lodówki .
SMACZNEGO !

Inne posty.

0 komentarze