Ciasto a'la snikers , czyli znikające w 10 minut .
19:20:00
W końcu zdecydowałam się na zrobienie tego ciasta. Zawsze wydawało mi się zbyt skomplikowane , twierdziłam , że na pewno mi nie wyjdzie. W końcu się odważyłam ... i następnego dnia rano go nie było ;)
Polecam , gdyż jest na prawdę NIESAMOWITE ! Smakuje genialnie , a wykonanie go daje duużo satysfakcji .
CIASTO(3 blaty) :
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- 1/2 kostki margaryny (10 dag)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów, dowolnego rodzaju
Krem 1
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier wanilinowy
Krem 2
- mała puszka masy kajmakowej ( wystarczy ok.200 gram )
- Dużą (najlepiej większą od wymiarów ciasta) , gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny.
- Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
- Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką,
- Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową.
- Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde.
- Pierwszy blat posmarować wystudzoną masą budyniową , kolejny masą kajmakową , na sam wierzch położyć blat z orzechami.
- Odstawić na noc do lodówki .
SMACZNEGO !
0 komentarze