Drozdzowe , mieciutkie pierniczki.
14:05:00
Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki cukru
- pół szkl. wody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Wykonanie:
- W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże.
- Do miski wsypać mąkę, przyprawę korzenną, dodać roztopione masło, miód i drożdże.
- Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli potrzeba podsypać mąki lub dodać wody).
- Ciasto zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie jeszcze raz je wyrobić (jeśli będzie się kleić podsypać lekko mąką).
- Ciasto rozwałkować niezbyt cienko. Wycinać foremkami ciasteczka, układać w odstępach na posmarowanym papierze do pieczenia lub na macie silikonowej. Zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
- Piec ok 10 min w 200 stopniach aż zaczną się złocić.
0 komentarze