gry online

Szarlotka jaglana z musem jabłkowo-kokosowym i posypką z płatków owsianych.

15:00:00



Wiosna, wiosna, wiosna... to ona gra mi teraz w duszy i sprawia, że czaruję w kuchni. Dziś przepis na sprawdzoną już wcześniej szarlotkę, którą urozmaiciłam musem jabłkowym z kardamonem i kokosem. Uwierzcie na słowo, jest warta grzechu... ale jak tu grzeszyć, skoro to propozycja zdrowa i lekka? Polecam ! :)


SKŁADNIKI:

  • szklanki kaszy jaglanej
  • 6 szklanek mleka 0,5%, mleka kokosowego lub napoju migdałowego
  • 1,6 kg jabłek
  • ¾ szklanki brązowego cukru, etrytrolu lub słodzika
  • cynamon
  • kardamon w proszku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych


WYKONANIE:

  1. Jabłka ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do zlewu, aby mogły puścić wodę.
  2. Mleko podgrzewamy i dodajemy kaszę, gotujemy około 20 minut na lekkim ogniu bez mieszania.
  3. 1/3 cukru mieszamy z ugotowaną kaszą.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą łyżki dokładnie układamy na jej dnie 2/3 ugotowanej kaszy.
  5. Odsączone jabłka mieszamy z resztą cukru, cynamonem i kardamonem oraz kopiatą łyżką kokosa, następnie wykładamy na kaszę.
  6. Wiórki i kokos mielimy na drobno, dodajemy pozostałą kaszę.
  7. Całość pokrywamy powstałą kruszonką. 
  8. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Inne posty.

0 komentarze