Szarlotka jaglana z musem jabłkowo-kokosowym i posypką z płatków owsianych.
15:00:00
Wiosna, wiosna, wiosna... to ona gra mi teraz w duszy i sprawia, że czaruję w kuchni. Dziś przepis na sprawdzoną już wcześniej szarlotkę, którą urozmaiciłam musem jabłkowym z kardamonem i kokosem. Uwierzcie na słowo, jest warta grzechu... ale jak tu grzeszyć, skoro to propozycja zdrowa i lekka? Polecam ! :)
SKŁADNIKI:
- szklanki kaszy jaglanej
- 6 szklanek mleka 0,5%, mleka kokosowego lub napoju migdałowego
- 1,6 kg jabłek
- ¾ szklanki brązowego cukru, etrytrolu lub słodzika
- cynamon
- kardamon w proszku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
WYKONANIE:
- Jabłka ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do zlewu, aby mogły puścić wodę.
- Mleko podgrzewamy i dodajemy kaszę, gotujemy około 20 minut na lekkim ogniu bez mieszania.
- 1/3 cukru mieszamy z ugotowaną kaszą.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie za pomocą łyżki dokładnie układamy na jej dnie 2/3 ugotowanej kaszy.
- Odsączone jabłka mieszamy z resztą cukru, cynamonem i kardamonem oraz kopiatą łyżką kokosa, następnie wykładamy na kaszę.
- Wiórki i kokos mielimy na drobno, dodajemy pozostałą kaszę.
- Całość pokrywamy powstałą kruszonką.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.
0 komentarze