Placki szpinakowe typu pancakes z sosem ala bolognese.
15:44:00
Pamiętacie ostatni przepis na gnocchi szpinakowe (KLIK) ? :)
Jako że jestem zwolennikiem ekonomii w kuchni i nie zniosłabym marnowania
jedzenia, wykorzystałam pozostałą po gnocchi masę i sos do zrobienia placuszków
:) Szczerze mówiąc ciężko określić, które z dwóch dań było smaczniejsze… Pewne
jest, że oba były bardzo zdrowe i pożywne. Szpinak, czyli kopalnia żelaza i
pogrom wolnych rodników, a do tego rozgrzewający sos pełen warzyw. Zapraszam Was do wykonania szpinakowych placków typu pancakes z sosem mięsnym ala bolognese. Smacznego :)
PLACKI:
- 700 g ziemniaków ( wybieramy mączne, nie mogą być młode )
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 jajko
- kopiata łyżka mąki orkiszowej
- łyżeczka oliwy z oliwek
SOS:
- 300 g mięsa mielonego
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- mała marchewka
- mała pietruszka
- cebula
- czosnek
- świeży rozmaryn, bazylia i tymianek
- sól,pieprz
WYKONANIE:
SOS:
- Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
- Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
PLACKI:
- Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.
- Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.
- Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.
- Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.
- Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.
- Dodajemy jajko i zagniatamy.
- Placki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
- Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.
0 komentarze