Staropolska kuchnia bożonarodzeniowa, czyli warsztaty z firmą Sokołów.
13:36:00
26 października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Sokołów. Warsztaty miały miejsce w bajkowym dworku w Woli Suchożerbskiej nieopodal Warszawy, a ich tematem była staropolskie dania bożonarodzeniowe. Pierwszą rzeczą, która niezmiernie mnie zaskoczyła, była gościnność organizatorów, pięknie ustrojony stół oraz przystawki - kanapki ze swojskim pasztetem oraz śledziem, figa zapiekana z serem oraz śliwki pieczone w boczku.
Prowadzącym był szef kuchni Maciej Nowicki, który na co dzień gotuje w kuchni muzeum pałacu króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie. W części praktycznej wspierał nas Dominik Moskalenko,szef kuchni Sokołów. Wprowadzili oni mnie oraz pozostałych uczestników w tematykę staropolskiej kuchni oraz jej rozwoju na przełomie lat.
Kolejnym etapem warsztatów było, oczywiście, gotowanie :) Ruszyliśmy do kuchni, podzieliliśmy się na grupy i rozpoczęliśmy kuchenne szaleństwo.
Po skończonej pracy ponownie usiedliśmy razem do stołu. Atmosfera była zdecydowanie... świąteczna, a potrawy wyborne :)
W menu znalazły się:
Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem
Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi
Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej
Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami
Warsztaty kulinarne z marką Sokołów były niesamowitym przeżyciem. Dały mi możliwość poznania staropolskich technik kulinarnych, a także wiele szczęśliwym chwil spędzonych w kuchni z prawdziwymi profesjonalistami.
0 komentarze