gry online

Zupa z dyni z pomarańczą i jogurtem.

17:24:00



No to ruszamy :) Przepisy jesienne możecie dostrzec na blogu już od jakiegoś czasu, zaczynam więc wzbogacać je o przepisy przeznaczone na Halloween. Halloween, czyli święto obchodzone 30 października, na dzień przed Świętem Zmarłych. Ja osobiście Halloween lubię, podoba mi się stylistyka święta, a także symbolika i przekaz, który czyni motyw śmierci i strachu nieco bardziej ludzkim. Ale żeby nie było, że Dziurawy Kocioł robi się taki „amerykański”, warto zaznaczyć, że święto obchodzone jest również w Kanadzie, Australii, Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie zaraz po Bożym Narodzeniu jest najbardziej popularnym świętem.  Dzisiaj zupa dyniowo-pomarańczowa z chilli i nasionami, ozdobiona jogurtową pajęczynką.  Idealna także na co dzień  :)
                                

            CAŁOŚĆ (2500 ml)          W 1 PORCJI (210 ml)

Energia
     
    1383 kcal                               115 kcal            
Białko               124,7 g                                  10,3 g
Tłuszcz           
   62,8 g                                    5,2 g
Węglowodany  93,5 g                                    7,8 g 
Błonnik              23,7 g                                    1,9 g




SKŁADNIKI: (ok. 12 miseczek)

 

  • dynia  (840 g)
  • sok z pomarańczy (125ml)
  • jogurt naturalny (125ml)
  • bulion warzywny (2 l)
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn
  • łyżeczka oliwy


WYKONANIE:

  1. Dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżeczce oliwy.
  2. Dodajemy posiekane chilli wraz z nasionami.
  3. Po około 10 minutach dolewamy sok ze świeżej pomarańczy i przyprawy, gotujemy kilka minut.
  4. Dodajemy bulion i blenderujemy całość na jednolitą masę.
  5. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut.
  6. Do gotowej zupy dodajemy jogurt, mieszamy.
  7. W zależności od gustu możemy podawać z nasionami.

Inne posty.

0 komentarze