Jajko sadzone z kalafiorem, ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
15:58:00Może być obiad bardziej klasyczny ? Propozycja piątkowa, po wiejsku. Co najważniejsze, szczyt kulinarnej ekonomii – porcja to jakieś 2zł - 3zł. W tym białko, węglowodany i moje ulubione witaminy, w formie warzyw. Kalafior przygotowałam na parze, żeby zachował jak najwięcej wartości odżywczych. W ogóle gotowanie na parze jest według mnie najlepszym sposobem obróbki termicznej żywności. Danie można wzbogacić ogórkiem kiszonym i kubkiem maślanki. Czego chcieć więcej? :)
Energia 252 kcal
Białko 13,4 g
Tłuszcz 5,9 g
Węglowodany 25,9 g
Błonnik 6,1 g
Cukry proste 0,8 g
Sól 0,1 g
SKŁADNIKI:
- 2 średnie ziemniaki w mundurkach
- jajo
- kalafiora ( u mnie około 200g po ugotowaniu )
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Kalafiora koniecznie gotujemy na parze, aby nie utracił cennych minerałów.
- Jajo rozbijamy na patelni z odrobiną oliwy, przykrywamy pokrywką, aby żółtko się ścięło.
0 komentarze