gry online

Makaron pełnoziarnisty z pulpetami drobiowymi i ostrym sosem warzywnym.

16:00:00


Bohaterem dzisiejszego przepisu są pulpeciki i ostry sos warzywny. Uwielbiam je nie tylko ze względu na smak, ale również na prostotę przyrządzania. Raz na jakiś czas funduję sobie „Dzień Robienia Zapasów”. Przeglądam wtedy oferty promocyjne w poszukiwaniu najlepszych cen, robię duże zakupy i zamykam się w kuchni na kilka cudownych godzin. Przygotowuję wtedy zupy, frytki warzywne, dipy i dodatki do dań, a także wspomniane pulpeciki i sos. Gotowe dania zamrażam, a potem dzielę na porcje i przechowuję w woreczkach w zamrażarce. Dzięki nim dzisiejszy obiad przygotowałam w zaledwie 10 minut, gdyż dokładnie tyle zajęło mi ugotowanie makaronu. Do tego zamrożone pulpeciki , ostry sos... i lunchbox gotowy :) Polecam! :)
SKŁADNIKI:
 
PULPECIKI: (około 100 małych lub 50 dużych sztuk )
 
  • 1,5 kg dobrej jakości mięsa drobiowego
  • 4 cebule
  • główka czosnku
  • papryczka chilli ( świeża lub w proszku )
  • jajko
  • kopiata łyżka otrębów pszennych lub żytnich

WYKONANIE:
  1. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy.
  2. Mięso mieszamy z posiekanymi warzywami, dodajemy otręby, jajo i przyprawy.
  3. Całość dokładnie mieszamy ( najszybciej i najdokładniej zrobimy to ręcznie w gumowych rękawiczkach)
  4. Na dużej patelni teflonowej smażymy niewielkie pulpeciki.
  5. Usmażone odkładamy tak aby się nie stykały na wyłożone papierem do pieczenia naczynie lub deskę. Naczynie musi mieć wielkość odpowiednią na tyle, aby zmieścić się w zamrażalniku.
  6. Wystudzone klopsiki mrozimy, dzięki czemu będziemy później mogli łatwo je porcjować.
  7. Gdy pulpeciki są już zamrożone, wyciągamy je i umieszczamy po około 10 sztuk w woreczku i umieszczamy w zamrażarniku.

SOS:
  • 1 litr sosu pomidorowego lub 1 kg pomidorów w puszce
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilka łyżek pasty chilli (KLIK) lub 5 świeżych papryczek
  • 2 duże marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1 por
  • kilka łodyg selera naciowego
  • łyżeczka miodu lub słodzika
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

WYKONANIE:
  1. Marchew, pietruszkę, por i seler siekamy, po czym podsmażamy na łyżeczce oleju rzepakowego.
  2. Warzywa zalewamy sosem pomidorowym i dodajemy pastę z chilli, doprawiamy.
  3. Dusimy całość ok. 10 minut po czym zalewamy bulionem.
  4. Dodajemy łyżeczkę miodu i odstawiamy na około 45 minut pod lekko uniesioną pokrywką, aby sos się zredukował.
  5. Studzimy sos i rozlewamy po około szklance do woreczków lub pojemniczków.
  6. Mrozimy.

Gotowe!

Inne posty.

0 komentarze