Makaron pełnoziarnisty z pulpetami drobiowymi i ostrym sosem warzywnym.
16:00:00
Bohaterem dzisiejszego przepisu są pulpeciki i ostry sos
warzywny. Uwielbiam je nie tylko ze względu na smak, ale również na prostotę
przyrządzania. Raz na jakiś czas funduję sobie „Dzień Robienia Zapasów”.
Przeglądam wtedy oferty promocyjne w poszukiwaniu najlepszych cen, robię duże
zakupy i zamykam się w kuchni na kilka cudownych godzin. Przygotowuję wtedy zupy,
frytki warzywne, dipy i dodatki do dań, a także wspomniane pulpeciki i sos.
Gotowe dania zamrażam, a potem dzielę na porcje i przechowuję w woreczkach w
zamrażarce. Dzięki nim dzisiejszy obiad przygotowałam w zaledwie 10 minut, gdyż
dokładnie tyle zajęło mi ugotowanie makaronu. Do tego zamrożone pulpeciki , ostry
sos... i lunchbox gotowy :) Polecam! :)
SKŁADNIKI:
PULPECIKI: (około 100 małych lub 50 dużych sztuk )
- 1,5 kg dobrej jakości mięsa drobiowego
- 4 cebule
- główka czosnku
- papryczka chilli ( świeża lub w proszku )
- jajko
- kopiata łyżka otrębów pszennych lub żytnich
WYKONANIE:
- Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy.
- Mięso mieszamy z posiekanymi warzywami, dodajemy otręby, jajo i przyprawy.
- Całość dokładnie mieszamy ( najszybciej i najdokładniej zrobimy to ręcznie w gumowych rękawiczkach)
- Na dużej patelni teflonowej smażymy niewielkie pulpeciki.
- Usmażone odkładamy tak aby się nie stykały na wyłożone papierem do pieczenia naczynie lub deskę. Naczynie musi mieć wielkość odpowiednią na tyle, aby zmieścić się w zamrażalniku.
- Wystudzone klopsiki mrozimy, dzięki czemu będziemy później mogli łatwo je porcjować.
- Gdy pulpeciki są już zamrożone, wyciągamy je i umieszczamy po około 10 sztuk w woreczku i umieszczamy w zamrażarniku.
SOS:
- 1 litr sosu pomidorowego lub 1 kg pomidorów w puszce
- 1 litr bulionu warzywnego
- kilka łyżek pasty chilli (KLIK) lub 5 świeżych papryczek
- 2 duże marchewki
- korzeń pietruszki
- 1 por
- kilka łodyg selera naciowego
- łyżeczka miodu lub słodzika
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
WYKONANIE:
- Marchew, pietruszkę, por i seler siekamy, po czym podsmażamy na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Warzywa zalewamy sosem pomidorowym i dodajemy pastę z chilli, doprawiamy.
- Dusimy całość ok. 10 minut po czym zalewamy bulionem.
- Dodajemy łyżeczkę miodu i odstawiamy na około 45 minut pod lekko uniesioną pokrywką, aby sos się zredukował.
- Studzimy sos i rozlewamy po około szklance do woreczków lub pojemniczków.
- Mrozimy.
Gotowe!
0 komentarze